Все повече хора усещат непоносимост към храни или съставките в тях. Това е следствие на изкуствено създадените продукти и консерванти, масово използвани днес.

Непоносимостта към глутена е една от най-честите алергии, срещани днес. Глутенът е съединение, което е основна съставка в бялото брашно и житните култури и е съвкупност от водоразтворими белтъци – глиадин и глутенин. Освен в хляба, пастата, бисквити и торти, се среща и в бирата и други видове алкохол.

храни глутен

Хората, които имат глутенова непоносимост не преработват хранителните продукти, в които има глутен и това води до негативна реакция при приема им. Ето някои симптоми, които показват тази непоносимост.

Диария или запек

Честа умора, главоболие и гадене, както и запек и диария са сред основните неща, които изтъкват като неразположение хората с непоносимост към глутена. Това, оказва се е следствие от не усвояването на хранителните вещества.

Подуване на корема 

При хората с глутенова непоносимост често се среща и подуването на корема и натрупването на газове. При тях този симптом не е свързан с преяждане, а се непоносимостта.

паста

Ставни и мускулни болки

Много често хора с непоносимост към глутена се оплакват от постоянна болка в мускулите и ставите, които създава дискомфорт в ежедневието.

Депресия и тревожност

Състоянието на отпадналост и болка, които съпътстват живота на хората с глутенова непоносимост е предпоставка за депресивни състояния.

Този проблем се диагностицира с кръвна проба, която се анализира, за да се открият антитела, които причиняват алергия към целиакия или към пшеница. Другото важно при диагностиката е намаляването на количествата глутен, дали ще доведе до промяна на симптоматиката. 

без глутен

Храните, които трябва да се избягват са хляб, паста, юфка, крекери, зърнени храни, бисквити, бира и малцови напитки.