Претоварени ли сте от ежедневните решения какво да ядете, колко да ядете, кога да ядете и колко физическа активност е необходима, за да сте здрави? Ако е така, не се обезсърчавайте, защото не сте сами. С толкова много възможности за избор и решения може да е трудно да знаете какво да правите и на коя информация можете да се доверите.

Тази информация може да ви помогне да промените ежедневните си навици на хранене и физическа активност, така че да подобрите благосъстоянието си и да достигнете или поддържате здравословно тегло.

Митове за храненето

Мит: За да отслабнете, трябва да се откажете от любимите си храни.

Факт: Не е нужно да се отказвате от всичките си любими храни, когато се опитвате да отслабнете. Малки количества от любимите ви висококалорични храни може да са част от вашия план за отслабване. Само не забравяйте да следите общите калории, които приемате. За да отслабнете, трябва да изгорите повече калории, отколкото приемате с храна и напитки.

СЪВЕТ: Ограничаването на храни с високо съдържание на калории може да ви помогне да отслабнете. 

Мит: Продукти като хляб, тестени изделия и ориз повишават теглото. Трябва да ги избягвате, когато се опитвате да отслабнете.

Факт: Самите тестени и зърнени храни не са непременно угояващи или нездравословни. Примерите за пълнозърнести храни включват кафяв ориз и пълнозърнест хляб. Пълнозърнестите храни осигуряват желязо, фибри и други важни хранителни вещества.

Белият хляб не е полезен, защото в него има ниско съдържание на полезни вещества. Хлябът доставя много витамини, фибри, ако е пълнозърнест, затова той е вашият хляб, ако сте на диета.

За да се получи бяло брашно, зърната се рафинират, което значи че се отделят от зародиша и от външния слой трици. Така стават вкусни и гладки, но се премахват повечето фибри, витамини и минерали като магнезий, цинк, витамин Е и полезните аминокиселини.

СЪВЕТ: Опитайте се да замените рафинирания или бял хляб с пълнозърнест хляб, а рафинираната паста с пълнозърнеста. Или добавете пълнозърнести храни към смесени ястия, като например кафяв вместо бял ориз. 

Мит: Изборът на храни без глутен ще ви помогне да се храните по-здравословно.

Факт: Храните без глутен не са по-здравословни, ако нямате цьолиакия или не сте чувствителни към глутен. Глутенът е протеин, който се намира в зърната от пшеница, ечемик и ръж. Вероятно медицински специалист ще предпише план за хранене без глутен за лечение на хора, които имат цьолиакия или са чувствителни към глутен. Ако нямате тези здравословни проблеми, нe избягвайте глутена, защото може да не получите необходимите витамини, фибри и минерали. Диета без глутен не е диета за отслабване и не е предназначена да ви помогне да отслабнете.

СЪВЕТ: Преди да решите да избягвате цяла група храни, говорете с вашия лекар, ако смятате, че имате проблеми, след като консумирате храни или напитки с пшеница, ечемик или ръж.

Мит: Трябва да избягвате всички мазнини, ако се опитвате да сте здрави или да отслабнете.

Факт: Не е нужно да избягвате всички мазнини, ако се опитвате да подобрите здравето си или да отслабнете. Мазнините осигуряват основни хранителни вещества и трябва да бъдат важна част от плана за здравословно хранене. Но тъй като мазнините имат повече калории на грам, отколкото протеините или въглехидратите, трябва да ограничите мазнините, за да избегнете излишните калории. Ако се опитвате да отслабнете, помислете за консумация на малки количества храна със здравословни мазнини, като авокадо, маслини или ядки. Можете също така да замените пълномаслено сирене или мляко с версии с по-ниско съдържание на мазнини.

СЪВЕТ: Препоръчително е да се консумират по-малко от 10 % от дневните ви калории в наситени мазнини. Опитайте да намалите храненето с твърди мазнини. При готвене използвайте зехтин вместо масло и олио.

Мит: Млечните продукти водят до напълняване и са нездравословни.

Факт: Млечните продукти са важна група храни, тъй като имат протеин, от който тялото ви се нуждае, за да изгради мускули и да помогне на органите да работят добре, и калций за укрепване на костите. Повечето млечни продукти, като киселите млека например, дават на организма витамин D, за да помогнат на тялото ви да използва калция. Млечните продукти, произведени от обезмаслено или нискомаслено мляко, имат по-малко калории, отколкото млечните продукти, произведени от пълномаслено мляко.

СЪВЕТ: Възрастните трябва да приемат 3 порции на ден обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, включително мляко или млечни продукти като кисело мляко и сирене, или обогатени соеви напитки, като част от плана за здравословно хранене. Ако не можете да усвоите лактозата , захарта, която се намира в млечните продукти, изберете подсилени соеви продукти, млечни продукти без лактоза или нисколактозни или други храни и напитки с калций и витамин D.

Мит: „Да станеш вегетарианец“ ще ти помогне да отслабнеш и да бъдеш по-здрав.

Факт: Някои изследвания показват, че планът за здравословно вегетарианско хранене или план, съставен от храни, които идват предимно от растенията, може да бъде свързан с по-ниски нива на затлъстяване , по-ниско кръвно налягане и намален риск от сърдечни заболявания . Но преминаването към вегетарианство ще доведе до загуба на тегло само ако намалите общия брой калории, които приемате. Някои вегетарианци могат да направят избор на храна, която може да доведе до наддаване на тегло, като например яденето на много храна с високо съдържание на захар, мазнини и калории.

Яденето на малки количества постно месо също може да бъде част от здравословен план за отслабване или поддържане на тегло. 

СЪВЕТ: Ако решите да следвате вегетариански хранителен план, уверете се, че получавате достатъчно хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да бъде здраво.