Днесна 10 май, отбелязваме Международния ден за превенция срещу рак на кожата. В тази връзка, в България ще се проведе кампания за повишаване на осведомеността и диагностика на меланома. Една от водещите дерматологични клиники в България, обявява кампанията си за превенция. Предоставят на безплатни прегледи с FotoFinder – иновативна система за ранна диагностика на рак на кожата, използваща изкуствен интелект. Инициативата ще се проведе в партньорство с екип от специалисти с дългогодишен опит. Насочена към пациенти с висок риск от рак на кожата, както и към пациенти, вече диагностицирани с меланом.

Меланомът на кожата е най-редкият, но и най-смъртоносният вид рак на кожата.

Около 80% от смъртните случаи са при този вид рак. В България реалният брой на заболелите надхвърля 600 души. При пациенти, диагностицирани вече с кожен меланом, вероятността от израждане на друга бенка по кожата достига 18%. При тях диагностиката и периодичното проследяване на състоянието на кожата е от изключителна важност. 

Именно затова в подкрепа на националната кампания, от iClinic стартират собсвена инициатива. Тя ще предостави на пациентите възможност да се прегледат безплатно с FotoFinder. Това е система, която използва изкуствен интелект за анализ на бенки и кожни образувания. 

AI меланом

Мисията на iClinic е да поддържа високо ниво на осведоменост за вредите от слънцето. Целта е да подпомогне националните усилия за превенция и ранна диагностика на рак на кожата. А също и да подкрепи Меланом пациентска общност в България и да насърчи хората да се преглеждат редовно за бенки и кожни образувания.

Затова и за прегледите ще използват диагностиката с FotoFinder система, която използва изкуствен интелект за анализ на бенки и кожни образувания. 

меланом преглед

Иновативната технология е в състояние да открие ранни признаци на рак на кожата, които не могат да бъдат видени с невъоръжено око. Към момента в България има в момента налични едва 3 апарата от този вид. Инициативата ще се проведе със съдействието на д-р Инна Поповад-р Димитрина Гулева и гостуващият специалист д-р Ива Гаврилова.

iClinic вярва, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение на рака на кожата и именно затова те инвестират във високотехнологично оборудване, с което да предоставят на пациентите си най-добрата възможна грижа. От клиниката призовават всички, които се грижат за своето здраве, да се информират за превенцията на това заболяване, а безплатните часове ще се осъществят с предварително записване. За всички, които не успеят да се запишат за безплатните прегледи през месец май и юни, от iClinic ще осигурят допълнителни условия за желаещите да се прегледат в рамките на месеците юли и август 2024 година.

Допълнителна информация

Какво представлява системата FotoFinder: 

https://www.iclinic.bg/cialostna-dermatoskopiia-na-tialo-fotofinder

Какво трябва да знаем за изследването с FotoFinder и как да се подготвим за него:

https://www.iclinic.bg/kakvo-predstavliava-fotofinder-i-za-kakvo-se-izpolzva