Интервю с Д-р Теодор Капитанов, общ и висцерален хирург и европейски специалист по хирургия на коремната стена и хернии. Той специализира в реконструкцията на сложни дефекти на коремната стена и в херниалната хирургия с акцент върху операциите на ингвинална херния, пъпна херния, инцизионна херния и диастаза на ректуса. Член е на Австрийското дружество по роботизирана хирургия, Международното дружество по хирургия, Европейското дружество по колопроктология и Европейското дружество по херния в Австрия.

д-р Теодор Капитанов

Какво представлява хернията?

Хернията e слаба зона в коремната стена или в слабините. Най-често срещаните форми на херния са ингвинална херния, бедрена херния, пъпна херния и инцизионната херния херния. Ако части от червата се изместят или дори заклещят, трябва да се потърси медицинска помощ възможно най-скоро. Всяка година в Австрия се извършват около 25 000 операции на херния.

Какво представлява ингвиналната херния?

Ингвиналната херния се появява най-често като подуване в областта на слабините. Това се случва, когато части от червата проникнат в слабините през ингвиналния канал. Ингвиналната херния често става видима по време на тежка физическа активност, като например при вдигане на тежки предмети или по време на спорт.

Какви са съвременните хирургични методи за лечение на ингвинална херния?

Има две процедури за хирургичното лечение на ингвиналната херния. Първата е с трансабдоминална преперитонеална пластика, минимално инвазивена, при която под обща анестезия хернията се оперира с използване на камера и много малки разрези на кожата и се поставя пластмасова мрежа. А другата е техника на Лихтенщайн, при която се прави кожен разрез в областта на слабините се поставя пластмасова мрежа. 

Какво представлява пъпната херния?

При пъпната херния съединителната тъкан около пъпа се поддава на натиска на органите и обикновено се забелязва като сферична издутина. Често пъпната херния може да съществува още след раждането, но обикновено регресира от само себе си. При възрастните обаче често се налага операция на пъпна херния.

Какъв е случаят при коремните хернии и кои са основните методи за хирургично лечение на такъв тип хернии?

Всички техники имат за цел оптимално лечение на хернията с помощта на пластмасова мрежа, запазване на белезите възможно най-малки, което означава и намаляване на следоперативната болка. Възможностите са директно затваряне, без подсилване с мрежа при дефекти с диаметър под 1 см, преперитонеална мешпластика на пъпа и (е)MILOS или TARUP.

Каква е същността на инцизионната херния?

Инцизионната херния е често срещано късно усложнение на процедурите в коремната хирургия – в зависимост от вида на основната процедура, следоперативните усложнения и метода на затваряне на коремната стена. Вероятността за поява на белези от херния след лапаротомия е 10-20%.

Какви са основните методи за лечение на инцизионни хернии?

Едната е техника „sublay” по Rives – Stoppa или (e)MILOS, или TARUP, при която пластмасовата мрежа се поставя под мускулите чрез кожен разрез. Операцията се извършва конвенционално по отворен път, лапароскопски или роботизирано с DaVinci. Другият метод е разделяне на задния компонент – техника (r)TAR по Novitzky. При отделянето на задния компонент пластмасовата мрежа се поставя чрез кожен разрез доста над страничните коремни мускули. Операцията се извършва конвенционално по отворен път, лапароскопски или роботизирано с DaVinci.