Съдови хирурзи от Болница „Тракия“ спасиха с иновативен оперативен подход живота и ръката на 65-годишна жена с вроден хемангиом, който е предизвикал масивно кръвотечение.

Д-р Павел Атанасов и д-р Светослав Бисеров от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ извършиха тази изключително сложна интервенция, при която бяха съчетани ендоваскуларна емболизация и химическо тромбозиране на голяма част от кръвоносните съдове, хранещи съдовото образувание. Така те успяват не само да спрат кръвоизлива, но и да намалят наполовина обема на хемангиома, който жената е имала по рождение.

В случая хемангиомът е бил вроден в много деликатна област, обхващайки китката, дланта и палеца на жената. 

„Да подходим по различен начин ни помогнаха новите технологии в съдовата и ендоваскуларната хирургия“, казва д-р Павел Атанасов – Имахме преимуществото, че следим състоянието на жената от около 3 години. 

Пациентката постъпи при нас по спешност с дифузно кървене от тумора, получено спонтанно по време на нормална физическа дейност вкъщи. Тя беше приета при нас в тежък хеморагичен шок, причинен от обилната кръвозагуба от ръката.

Проведохме реанимационни и лечебни мероприятия, които доведоха до нейното стабилизиране, след което стана възможно ендоваскуларното лечение – койл емболизация и химическо тромбозиране на хемагиома.

Това е мини инвазивен метод. С пункция (пробождане през кожата на определено място) се достига до таргетните артерии, които захранват хемангиома. Устройствата преминават до структури и съдове в китката, дланта, самият пръст, без да се извършва разрез.

операция

Операцията е извършена с локална анестезия по най-щадящ начин. „Това беше и най-адекватният за дадения случай начин за спиране на кървенето и максимално постигане на терапевтичен ефект. Освен това, чрез него се гарантира и бързо възстановяване“, обясни д-р Атанасов.

Източник: Болница „Тракия“ Стара Загора