Преди дни, екип от лекари под ръководството на началника на Клиниката по кардиология проф. Кирил Карамфилов и на завеждащия Сектор по електрокардиостимулация към клиниката д-р Светослав Куртев, имплантираха за първи път в България пейсмейкър от ново поколение на възрастен пациент с нарушения в пулса.

Регистрацията на пейсмейкъра е извършена в средата на миналата година от компанията производител Biotronik, и одобрена от Европейските регулаторни органи като първият изцяло регистриран пейсмейкър за физиологичен пейсинг. За първи път в Европа пейсмейкърът е сложен на пациент преди по-малко от 5 месеца, а имплантацията в Александровска болница се извършва едновременно с повечето големи реномирани центрове за кардиостимулация в Европа.

Освен възможност за оптимална настройка при физиологичен пейсинг, иновативното устройство притежава концептуално нова, изключително физиологична система за оптимизиране на сърдечната честота по време на натоварване, която е базирана на измерване на стойности на сърдечен импеданс и за разлика от предишните такива, има и възможност да оптимизира импулсите, подавани към сърцето, дори при емоционално натоварване. Всичко това, доказано в клинични проучвания, повишава възможностите на пациентите при движение и намалява риска от възникване на сърдечна аритмия. Не на последно място, новият пейсмейкър е съвместим с всички модерни типове ядрено-магнитен резонанс, като осигурява автоматично препрограмиране в безопасен режим, без да се налага това да се извършва от лекар преди или след изследването.

Източник: УМБАЛ “Александровска”