По традиция в последния четвъртък на януари бяха избрани победителите в “Академия за местни предприемачи” – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните регион – Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Големият финал бе на 25 януари в София. „Академията“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

Седем екипа предприемачи спечелиха награди в общ размер от 37 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи. Това е пореден увеличен награден фонд за програмата. За първи път цели седем проекта получават безвъзмездно финансиране и менторска подкрепа за осъществяване на бизнес идеите си. С всяка година интересът към програмата расте, конкуренцията е все по-ожесточена, а журито е все по-затруднено в избора си. 

Журито бе в състав: Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова,изпълнителен директор на SIS Credit, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров, редакционен директор на Forbes България, Деница Соколова, мениджър „Проекти“ в Дарик радио и Здравко Марков, основател и изпълнителен директор на Lemark Invest Ltd.

Наградените проекти са:

Проектът BOHO PRO от Силистра е големият победител тази година с награда от 12 000 лв. Елица Петрова предлага професионална серия от изцяло натурални масла, с които масажисти да работят по-удобно и ефективно, за да направят преживяването на своите клиенти освен полезно и много приятно. 

6 000 лв. за своя проект Nick’s Specialty Coffee. Заедно с бизнес партньора й, тя предлага специално точкувано кафе на зърна за ценители на кафето в разумен ценови диапазон. Благодарение на подкрепата ще разширят бизнеса и ще предлагат и смляно кафе.

Стефани Згурева от Кърджали получи 5 000 лв за своето начинание Plant Atelier. Тя превръща растенията в перфектния подарък за специален повод или за някое голямо корпоративно събитие. 

Радост Василева и Димитър Падарев, Джейляна Вранчева и Мустафа Кьосов и Яница Карапенева получиха по 4 000 лв.

Поощрителната награда от 2 000 лв спечели и Светлозара Ковачева, ученичка в 12 клас от Силистра. Тя ще успее да увеличи производството на своите персонализирани резци и форми за сладки, за да поеме още повече поръчки.

„Благодаря на Филип Морис България, че вече 10 години ни се доверяват да правим тази устойчива програма по най-високите стандарти. Благодаря и на участниците, които споделиха с нас прекрасните си идеи. Журито дълго обсъжда решението си, беше наистина оспорвано. Това показва, че много от участниците заслужават наградата.“, каза Елица Баракова от Фондация BCause.