През последните години пробиотиците стават все по-популярни. Все повече хора се възползват от полезните им свойства, приемайки пробиотични хранителни добавки или наблягайки на повече храни, богати на полезни бактерии, като кисело мляко, камбуча, кефир, както и на други ферментирали храни.

В нашето тяло, особено в храносмилателната ни система, естествено се съдържат „добри“ и „лоши“ бактерии. Нарушаването на баланса, в полза на „лошите“ бактерии, може да доведе до влошаване на цялостното здравословно състояние.

През 2013 г. ирландският психиатър Тед Динън обозначава клас пробиотични микроорганизми, които могат да окажат положително въздействие при неврологични и психиатрични заболявания. Тези пробиотици се наричат психобиотици. За разлика от по-голямата част от пробиотиците, които подобряват храносмилането и метаболизма, психобиотиците влияят на централната нервна система, благодарение на способността си да произвеждат определени вещества, наречени невротрансмитери, като серотонин, мелатонин и ацетилхолин. Те могат пряко да повлияят на мозъчната функция и психичното здраве

Невротрансмитерите са химикали, отговорни за пренасянето на информацията в човешкото тяло. Те оказват влияние върху концентрацията, настроението и съня. Недостатъчното количество от тях може да повлияе на настроението ни и на начина, по който се чувстваме. Ето някои от полезните бактериите и невротрансмитерите, за които те отговарят:

 • Лактобацилите произвеждат ацетилхолин и гама-аминобутирова киселина (GABA);
 • Стрептококите произвеждат серотонин.

Много експерти са на мнение, че психобиотиците могат да подпомогнат лечението на редица психични заболявания, включително на депресия, както и да повишат настроението ни и да подобрят начина, по който се чувстваме.

Могат ли пробиотиците да подобрят настроението ни? Прочетете повече в нашата статия.

Как работят те?

Може би се чудите как бактериите, известни с ползите си за стомашно-чревното здраве, могат да окажат влияние върху психиката. Много експерти смятат, че има голяма връзка между състоянието на стомашно-чревния тракт и психичното здраве. Тази връзка се осъществява чрез чревно-мозъчната ос. Тя свързва централната нервна система, която включва главния и гръбначния мозък, със стомашно-чревния тракт, чрез блуждаещия нерв – най-дългият нерв в нашето тяло.

Експертите смятат, че микроорганизмите, намиращи се в червата, играят решаваща роля за начина, по който се чувстваме, защото отговарят за:

 • производството на невротрансмитери, които могат да повлияят на апетита, настроението и съня
 • намаляването на възпалението в тялото, което може да отключи симптоми на депресия
 • засягат когнитивните функции и отговора на тялото при стрес

Не е напълно ясно как пробиотиците изпълняват тези функции, но проучване от 2015 г. предполага, че чревно-мозъчната ос е „липсващото звено“ в нашето разбиране за депресията и нейните причинители. По тази тема се провеждат още изследвания.

Какво казват изследванията?

Съществуващите изследвания за влиянието на пробиотиците при депресия и други проблеми с психичното здраве са  много обещаващи. Тепърва учените започват да разглеждат темата в дълбочина.

Съществуващи изследвания

Резултати от малко проучване от 2017 г. предполагат, че пробиотиците могат да подобрят качеството на живот и да намалят симптомите на депресия, при хора със синдром на раздразненото черво.

В друго проучване от 2016 г., хората с тежка депресия приемали пробиотична добавка, в продължение на осем седмици. В края на проучването, повечето имат по-ниски резултати по скалата на Аарон Бек за оценка на степента на депресия, един от най-често срещаните методи за оценка на депресия.

Проучване от 2017 г., изследващо как пробиотиците влияят върху симптомите на депресия, установява, че ежедневният прием на пробиотична хранителна добавка помага при симптоми, както на депресия, така и на тревожност.

Пробиотиците работят най-добре, когато се използват в комбинация с други методи при лечение, включително с лекарства и психотерапия.

Бъдещи изследвания

Понастоящем експертите работят за идентифициране на конкретни пробиотици, които могат да имат ползи за психичното здраве. Различните видове бактерии не са идентични, затова е важно да се разбере кои щамове работят най-добре при определени психични състояния.

Освен това, дозирането на психобиотиците се основава на употребата на пробиотици при храносмилателни проблеми. Друга важна област, която тепърва трябва да се изследва, ще определи подходящите дози при депресия, тревожност или други психични заболявания.

Това би било особено трудно, тъй като хората обикновено не изпитват психичните симптоми по идентичен начин. Този факт ни води до мисълта, че психобиотиците може да нямат еднакви ефекти при всички хора.

Как да избера пробиотици за депресия?

При различни клинични проучвания, бактериите от рода Лактобацилус и Стрептококос изглеждат най-ефективни при симптоми на психични състояния.

Българските натурални пробиотици ProLact имат специални пробиотични храни, които съдържат милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. Една от тях се казва ProLact Max и е произведена от козе мляко, като допълнително е обогатена с Лактобацилус Рамнозус и Лактобацилус Ройтери.

По-ранни изследвания предполагат, че приемът на Lactobacillus rhamnosus може да успокои тревожността, чрез подобряване чувствителността на GABA рецепторите. Lactobacillus reuteri също има способността да овладее симптомите на тревожност и депресия, чрез намаляване на нивата на хормона на кортизол – хормона на стреса.

ProLact Antistress+ е пробиотична хранителна добавка в капсули, обогатена с натурално българско масло от лавандула. Тя помага за намаляване на стреса, тревожността и нервното напрежение, като същевременно благоприятства нормалните нива на кръвната захар и подпомага хормоналния баланс. Тя съдържа бленд от аминокиселини, сред които и тирозин – аминокиселина, която участва в производството на катехоламини като допамин, епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин).

Тирозинът помага за оптималното производство на невротрансмитери и по този начин може да действа като антидепресант. Комбинацията от повече от 1 милиард живи бактерии в една дневна доза (две капсули), от семейство Лактобацилуси и Стрептококос Термофилус, заедно с незаменими аминокиселини, може да помогне за подобряване симптомите на депресия и тревожност, както и да балансира естествения отговор на тялото при стрес.

ProLact Relax+ е пробиотик в капсули, обогатен с естествен екстракт от жълт кантарион. Той има доказани свойства за намаляване на тревожността и тъгата. Освен това, може да подпомогне подобряването на качеството на съня, както и да удължи дълбоката му фаза.

Има сериозни доказателства в подкрепа използването на жълт кантарион при лечение на депресия. През 2016 г. задълбочен преглед на 35 проучвания изследва тези ефекти.

Установено е, че жълтият кантарион:

 • Намалява симптомите на лека до умерена депресия, много повече от плацебо, както и до степента, до която помагат антидепресантите, отпускани по лекарско предписание
 • Има по-малко странични ефекти от често предписваните антидепресанти
 • Не намалява сексуалното желание, което е често срещан страничен ефект на много антидепресанти

Ако приемате лекарства или хранителни добавки за депресия, задължително консултирайте с лекуващия ви лекар добавянето на продукт с жълт кантарион.

Други хранителни добавки, които могат да подпомогнат намаляването симптомите на депресия и тревожност са:

 • Витамини от група В и по-специално Витамин В12 и Метилфолат
 • Витамин D-3, особено в комбинация с витамин К-2 във формата му с максимална бионаличност МК-7
 • Магнезиев цитрат
 • Омега-3 мастни киселини
 • Мента, глог и валериана
 • Кава Кава
 • Теанин
 • Ашваганда
 • GABA
 • Глутамин
 • Хром пиколонат
 • Витамин С

Особено внимание може да се обърне на пасифлората (Passiflora incarnata). Ранни проучвания предполагат, че тя може да помогне за облекчаване на безсънието и безпокойството, като повишава нивото на гама-аминомаслена киселина (GABA) в мозъка.

В проучване, публикувано в Phytotherapy Research, участниците приемат дневна доза екстракт от пасифлора. След седем дни, те съобщават за подобряване качеството на съня и много по-лека тревожност.

Освен с прием на пробиотична хранителна добавка, може също да опитате да добавите повече пробиотични храни към вашата диета, като например:

 • кисело мляко
 • кисели краставички
 • ябълков оцет
 • кефир
 • кисело зеле
 • камбуча

За да подпомогнете растежа на добрите бактерии, наблегнете на пребиотици, които представляват хранителна среда за пробиотиците. Обърнете внимание на гликемичния им индекс и избирайте преобладаващо такива с по-нисък:

 • корен от цикория
 • рукола
 • артишок
 • земна ябълка
 • чесън
 • лук
 • праз
 • аспержи
 • ечемик
 • овес
 • ябълки
 • корен от репей
 • ленено семе

Пробиотиците са изключително полезни и имат доказани свойства в борбата с депресия и тревожност, но те по никакъв начин не заместват предписаната лекарствена терапия. Може да забележите подобрение на симптомите, след като започнете да приемате пробиотици, но е важно да продължите да с предписаната ви терапия. Внезапното спиране на антидепресантите може да има потенциално сериозни психологически и физически последици. Ако желаете да ги спрете, обърнете се към лекуващия ви лекар и обсъдете схемата, по която постепенно да намалите приема им.

Пробиотиците причиняват ли странични ефекти?

Пробиотиците са доста безопасни, най-вече защото съществуват естествено в нашето тяло. Освен това, те се намират в много храни, които присъстват почти постоянно в менюто ни, като кисело мляко, например.

Въпреки това, консултирайте с вашия лекар приема на пробиотични хранителни добавки, особено, ако страдате от автоимунно заболяване или имате непоносимост към хистамин. Ако имате предписано лечение с антибиотици, добре е да обсъдите схемата, по която да включите и пробиотик, за да не отслабите или засилите прекалено ефекта на лекарството.

Пробиотиците обикновено не причиняват никакви странични ефекти. Въпреки това, хора, които имат силно нарушена чревна микрофлора или страдат от дисбиоза, могат да получат подуване на корема, газове или диария, през първите няколко дни от приема на пробиотик. Тези симптоми обикновено отшумяват бързо.

В заключение…

Пробиотиците са обещаващо потенциална терапия за депресия и много други психични заболявания. Учените тепърва провеждат повече изследвания по темата. Струва си да опитате да включите пробиотична хранителна добавка в борбата с депресията.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *