Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Ето защо е важно да започнем да се грижим за сърцето си още преди да остареем. За много храни е доказано, че благоприятстват сърдечното здраве, но скорошни проучвания установяват, че пробиотиците също могат да бъдат от голяма полза.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат редица ползи за здравето. Някои от най-познатите пробиотични бактерии са тези от семейство Лактобацилус. Всеки вид полезни бактерии има различен ефект върху нашето тяло.

Чревният ни микробиом е населен с милиарди бактерии. Те контролират колко калории усвояваме от храната, могат да окажат влияние върху теглото ни, отговарят за производството на серотонин и по този начин променят настроението ни. Могат да променят нивата на кръвната захар, холестерола, кръвното налягане и да намалят възпалителните процеси. Тяхната роля в човешкото тяло е огромна, а учените все още не са изучили всички функции на бактериите в червата ни.

Освен всичко това, полезните бактерии могат да окажат влияние върху здравето на сърцето ни. Ето как:

Пробиотиците намаляват „лошия“ холестерол

Множество изследвания доказват, че Лактобацилите могат да понижат „лошия“ холестерол, особено при хора, които страдат от много високите му нива. Има два основни типа холестерол: липопротеин с висока плътност (HDL), който наричаме „добър“ холестерол и липопротеин с ниска плътност (LDL), който наричаме „лош“ холестерол.

В едно проучване със 127 души с висок холестерол, които приемат Лактобацилус Ройтери в продължение на 9 седмици, се забелязва, че нивата на общия холестерол спадат с 9%, а нивата на „лошия“ – с 12%.

Лактобацилус Ройтери се съдържа в натуралните български пробиотици ProLact Max – произведени от козе мляко, за които също има множество данни в борбата с „лошия“ холестерол.

Пробиотиците намаляват „лошия“ холестерол по следните начини:

  • Свързват се с холестерола в червата и пречат на неговото усвояване

  • Подпомагат производството на определени жлъчни киселини, които помагат за метаболизирането на мазнините и холестерола в тялото

  • Произвеждат късоверижни мастни киселини, които могат да предотвратят образуването на холестерол в черния дроб

Пробиотиците нормализират кръвното налягане

Високото кръвно налягане е един от основните фактори за развиване на сърдечно заболяване. Едно проучване, проведено сред 36-ма пушачи с високо кръвно, показва как, само за 6 седмици, приемът на Лактобацили значително намалява кръвното им налягане.

Учените доказват, че ефектът от пробиотиците върху кръвното налягане се усеща най-добре: при хора с високо кръвно налягане, при продължителен прием (повече от 8 седмици) и при прием на големи дози от няколко бактериални вида.

Натуралните пробиотици ProLact Cardio+ съдържат Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. Освен това, те са обогатени с масло от планински здравец, за който е доказано, че помага за нормализирането но кръвното налягане и намаляването на „лошия“ холестерол.

Пробиотиците понижават триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнини, които се откриват в кръвта ни. Те се натрупват в мастните клетки като енергиен резерв. Нивата им зависят от приетите излишни калории, особено от простите захари в храната. Високите нива на триглицериди създават предпоставка за развитие на атеросклероза, инфаркт, инсулт, както и за запушване на периферните артерии.

Едно проучване, проведено с 92-ма души, които страдат от хипертриглицеридемия и в продължение на 12 седмици приемат Лактобацили, установява, че полезните бактерии значително намаляват триглицеридите в кръвта им.

Пробиотичната храна ProLact Slim съдържа плодови ензими от папая, зелен пъпеш и грейпфрут. Папаинът – ензим от папаята, има понижаващо триглицеридите действие, особено в комбинация с Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, които също се съдържат в пробиотичната храна. Освен това, този пробиотик може да помогне и в свалянето на излишните килограми.

Пробиотиците намаляват възпаленията в тялото

Възпалението възниква, когато имунната ни система се опитва да се справи с инфекция или да излекува нараняване. Проблемът е, че можем да си докараме възпалителни процеси и в резултат на лош начин на хранене, тютюнопушене, нередовен сън и нездравословен начин на живот. Хроничното възпаление води до сърдечно-съдови заболявания.

Проучване от 2012 г., проведено със 127 души, които страдат от висок холестерол, установява, че приемът на Лактобацили в продължение на 9 седмици значително намалява нивата на С-реактивен протеин – белтък, който черният дроб произвежда, в отговор на възпаление, както и нивата на фибриноген – важен за кръвосъсирването протеин, който рязко се повишава при възпалителни процеси и може да доведе до образуване на плаки в кръвоносните съдове.

Пробиотикът ProLact Antistress+ съдържа Лактобацилус Булгарикус, Стрептококос Термофилус и етерично масло от лавандула, което помага за намаляване на кортизола – основен хормон на стреса, и по този начин се бори с възпаленията в тялото.

В заключение: редовният спорт, храненето, пълноценният сън и отказването на цигарите са основни фактори за здраво сърце, но последните проучвания показват, че пробиотиците също могат да бъдат от голяма полза.