В Световната седмица на кърменето, ще ви разкажем за митовете свързани с кърменето. Световната здравна организация препоръчва кърмене до 6-ия месец и да продължи, колкото е възможно по-дълго. 

Не винаги, обаче, кърменето се случва от първия път и както трябва. Родилката трябва да е добре информирана и подготвена, за да може да бъде спокойна и да направи този момент специален за нея и бебето.

кърмене

Мит 1 – Кърменето е нещо естествено и нямаме нужда от подготовка.

Естественото хранене е нещо естествено, да! Но за някой майки кърменето може да не е така лесно и да имат нужда от консултация от медицинско лице. Има и различни външни и вътрешни фактори, които правят този процес труден, а понякога и невъзможен. За това е важно да сме информирани и да не се отказваме.

Мит 2 – Кърмата идва 2-3 дни след раждането, затова не е необходимо да слагаме детето веднага на гърда.

Факт е, че кърмата „слиза“ 2-3 дни след като бебенцето е родено, но коластрата започва да се образува още с отделянето на плацентата от матката. А тя е много важна, защото играе роля на пасивна ваксина за нашето бебе и го защитава от патогените в околната среда. В първите дни след раждането стомахчето на бебето е много малко и именно количеството на коластра е достатъчно да го засити. А и честото сукане помага за по-голямо количество преходна кърма. 

кърмене навън

Мит 3 – Раждането секцио ще доведе ли до проблем с кърменето. 

Да, защото е факт, че „слизането“ на кърмата при родилки секцио, отнема няколко часа повече, отколкото при майки, родили по естествен път. Това обаче, не засяга образуването на коластра и тя е налична веднага.

Мит 4 – Има ли връзка между храненето на майката и качеството на кърмата?

Няма проучване, което да потвърждава или отрича, че консумацията на определени храни, влияе на кърмата. Истината се крие в баланса! Ако нещо ви се хапва, направете го, просто в умерени количества.