Лактобацилус Рамнозус – непознатият мощен пробиотик

От alyubova

Човешкото тяло съдържа повече от 100 трилиона бактерии. Повечето от тези бактерии живеят в червата и са известни като микробиом. Те играят важна роля за поддържане на оптималното здраве. Нарушаването на баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии се свързва с многобройни заболявания.

Една от най-добре проучените „добри“ бактерии е Лактобацилус Рамнозус, който може да намерите под формата на пробиотична хранителна добавка или в някои ферментирали млечни продукти.

Какво представлява Lactobacillus rhamnosus?

Лактобацилус Рамнозус е вид бактерия, която се намира в червата. Принадлежи към рода Лактобацили – вид бактерии, които произвеждат ензима лактаза. Този ензим разгражда лактозата, която се съдържа в млечните продукти, до млечна киселина.

Бактериите от този рода Лактобацили, включително Лактобацилус Рамнозус, се наричат пробиотични. Пробиотиците са живи микроорганизми, които притежават множество ползи за здравето. Добрите свойства на Лактобацилус Рамнозус са доказани със стотици клинични проучвания.

Тази пробиотична бактерия е уникално адаптирана да оцелява в киселинни и основни условия в тялото, като се задържа върху чревните стени, където се колонизира. Това дава на Лактобацилус Рамнозус много по-голям шанс за оцеляване в човешкото тяло, което от своя страна ни помага да се възползваме от добрите му ефекти. Има много различни щамове, всеки с различни ползи за здравето.

Лактобацилус Рамнозус често се добавя в киселото мляко, някои сирена и кашкавали, както и в други млечни продукти, за да повиши съдържанието на полезни бактерии в тях. Освен със здравословните си ползи, Лактобацилус Рамнозус има чудесни свойства за подобряване на вкуса, което го прави предпочитан щам от много производители на млечни продукти. Не винаги е изписан на етикета, но може да го познаете по нежния млечно-сметанов вкус. За разлика от Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус няма този резливо-кисел вкус, който усещаме в домашното кисело мляко, например.

Какво казват проучванията?

Лактобацилус Рамнозус има многобройни ползи не само за храносмилателната система, а и за други аспекти от нашето здраве. Ето само 10 от свойствата му, които учените са доказали:

1. Може да предотвратява и лекува диария

Диарията е често срещан проблем, понякога причинен от бактериална инфекция. В повечето ситуации е относително безвредна. За сметка на това, постоянната диария може да причини загуба на течности и дехидратация. Проучванията показват, че Лактобацилус Рамнозус може да помогне за предотвратяване и лечение на различни видове диария.

Например, Лактобацилус Рамнозус може да предпази от антибиотично свързана диария, причинена от нарушаване на баланса в чревната флора. Анализ на 12 проучвания, проведени с 1499 души установява, че приемът на Лактобацилус Рамнозус намалява риска от антибиотично свързана диария, от 22,4% на 12,3%.

В допълнение, приемът на пробиотик по време на и след употребата на антибиотик, може да помогне за възстановяването на баланса в чревната микрофлора. Нещо повече, Лактобацилус Рамнозус може да предпазва и от други видове диария, като диария при пътуване, остра водниста диария и диария, свързана с гастроентерит.

2. Може да облекчи симптомите на Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) засяга 9 – 23% от възрастните хора по целия свят. Въпреки, че причината за него още не е известна, СРЧ причинява неприятни симптоми, като подуване на корема, болка и колики.

Интересно е, че може да има връзка между СРЧ и промените в чревната флора. Например, хората със СРЧ имат по-малко „добри“ бактерии от рода Лактобацилус и Бифидобактерии, но повече „вредни“, като Клостридиум, Стафилококи и Ешерихия коли.

Проучванията отбелязват, че Лактобацилус Рамнозус може да облекчи често срещаните симптоми на Синдрома на раздразненото черво, като болка, подуване и редуващите се проблеми с изхождането. Освен това, учените са установили, че добрата бактерия може да укрепи чревната мембрана, като по този начин да предпази от постоянна интоксикация на организма.

3. Подпомага за здравето на червата

Подобно на много други пробиотични бактерии, Лактобацилус Рамнозус е чудесно средство за подобряване на храносмилането. Както споменахме по-рано, той принадлежи към семейство Лактобацили, което произвеждат млечна киселина. Млечната киселина помага за предотвратяване растежа на вредни бактерии в храносмилателната система.

Например, Лактобацилус Рамнозус може да попречи на Кандида албиканс да се развие по чревната стена. Познаваме кандидата като инфекция, която най-често може да се получи във влагалището, но малко известен факт е, че тя може да колониализира по много други лигавици – в устата, очите и дори в червата.

Лактобацилус Рамнозус не само предотвратява колонизирането на лошите бактерии, но също така насърчава растежа на полезните бактерии, като бактериоиди  и бифидобактерии.

Нещо повече, Лактобацилус Рамнозус увеличава производството на късоверижни мастни киселини, като ацетат, пропионат и бутират. Късоверижните мастни киселини се произвеждат, когато добрите чревни бактерии ферментират в храносмилателния тракт. Тези мастни киселини са източник на храна за клетките, изграждащи стената на дебелото черво.

Освен това, проучванията свързват късоверижните мастни киселини с различни други ползи за здравето, включително с по-нисък риск от рак на дебелото черво, намаляване на теглото и по-ниски нива на кръвната захар.

4. Предпазва от кариеси

Кариесите са често срещан проблем, особено при децата. Те се образуват от вредни бактерии в устната кухина. Тези бактерии произвеждат киселини, които разграждат емайла. Пробиотичните бактерии, като Лактобацилус Рамнозус, имат антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с вредните бактерии, образуващи кариеси.

В едно проучване с 594 деца, приемащи Лактобацилус Рамнозус в продължение на 5 дни седмично, показва, че след 7 месеца, децата в групата, приемаща пробиотици, имат по-малко кариеси и по-малък брой вредни бактерии, отколкото децата в контролната група.

Друго проучване със 108 юноши установява, че приемането на Лактобацилус Рамнозус значително намалява бактериалния растеж на патогени и възпалението на венците.

5. Може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища

Инфекцията на пикочните пътища могат да се развият в бъбреците, пикочния мехур и уретрата. Това се случва много по-често при жените и обикновено се причинява от два щама бактерии – Ешерихия коли и Стафилококус сапрофитикус.

Някои проучвания показват, че Лактобацилус Рамнозус може да предотврати инфекциите на пикочните пътища, като осуети растежа на вредни бактерии и възстанови вагиналната флора.

Например, анализ на 5 проучвания, проведени с 294 жени установява, че Лактобацилус Рамнозус е безопасен и ефективен за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.

Други проучвания разкриват, че Лактобацилус Рамнозус, приеман орално и интравагинално, е особено ефективен за унищожаване на вредните бактерии в пикочните пътища.

6–10. Други ползи на Лактобацилус Рамнозус

Лактобацилус Рамнозус е свързан с много други ползи за здравето. Ето още 4 от тях:

Може да подпомогне отслабването. Лактобацилус Рамнозус може да потисне апетита, особено при жените.

Може да увеличи чувствителността към инсулин. Проучванията показват, че Лактобацилус Рамнозус може да подобри чувствителността към инсулин и да подпомогне баланса на кръвната захар.

Може да намали нивата на „лошия“ холестерол. Едно проучване установява, че Лактобацилус Рамнозус понижава нивата на LDL холестерола и повишава нивата на HDL холестерола, като е толкова ефективен, колкото и статините – лекарства, които се използват за лечение на висок холестерол.

Може да се бори успешно с алергиите. Лактобацилус Рамнозус може да помогне за предотвратяване и облекчаване на симптомите на алергия, като насърчи растежа на полезни чревни бактерии и потисне този на вредните. Чувствителността ни към алергени до голяма степен се контролира точно от баланса в чревната ни флора.

Може да помогне за лечение на акне. В малко проучване, проведено с 20 възрастни, приемът на Лактобацилус Рамнозус спомага за намаляване на акнето, изразяващо се във възпаление, отворени, затворени комедони и папули.

Къде се съдържа Лактобацилус Рамнозус?

Лактобацилус Рамнозус се намира естествено в много ферментирали храни, особено в някои млечни продукти. Също така, може да го приемате в пробиотична хранителна добавка.

Българският производител на натурални пробиотици ProLact използва Лактобацилус Рамнозус в някои свои продукти, в комбинация с Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус – двете полезни бактерии, които заквасват киселото мляко.

Лактобацилус Рамнозус може да бъде приеман ежедневно, за да подпомогне общото здраве на цялото семейство – дори на най-малките. ProLact Biostim е специална пробиотична храна, която съдържа повече от 10 милиарда живи пробиотични клетки само в една дневна доза (10 гр.). Тя помага за баланса на чревната флора и подсилва естествените защитни сили на организма.

ProLact Rose+ е пробиотик в капсули, който съдържа не само Лактобацилус Рамнозус и други полезни бактерии, а и е допълнително обогатен с българска роза Дамасцена. Има силен противоалергичен ефект и помага за по-бързото отшумяване на неприятните симптоми по време на пролетния цъфтеж на растенията.

За намаляване риска от рак на дебелото черво, ProLact Protect+ съдържа масло от кръвен здравец и екстракт от гъба Рейши. Той благоприятства синтеза на червени кръвни телца и засилва имунитета. Освен това, предпазва клетките от оксидативен стрес.

ProLact Rose+ и ProLact Protect+ са произведени от козе мляко. Заедно с тези два продукта, ProLact произвежда оригинални пробиотици от козе мляко, под формата на пробиотична храна, както и в капсули.

ProLact Max е пробиотична храна, произведена от натурално козе мляко, която съдържа Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус, Лактобацилус Ройтери и Стрептококос Термофилус. Този специален бленд от полезни бактерии повишава имунитета, поддържа нормалното кръвно налягане и съдейства за намаляване на „лошия“ холестерол в тялото.

За максимален ефект, комбинирайте с ProLact Max+ – пробиотик в капсули, който съдържа уникален бленд от всички есенциални аминокиселини и пептидни връзки. Двата продукта са изключително подходящи за хора, които страдат от алергия към краве млечен протеин.

Как да приемаме Лактобацилус Рамнозус?

Пробиотичните бактерии се измерват на брой колонообразуващи единици (CFU). Дневната доза от две растителни капсули ProLact съдържа над 1,5 млрд. CFU, а 10 гр. от пробиотичната храна – над 10 милиарда CFU.

За да предотвратите диарията, по време на лечение с антибиотици, приемайте по 2 капсули ProLact Biostim+ и 10 гр. от пробиотичната храна ProLact Biostim. Приемът на пробиотиците трябва да бъде 3-4 часа след приема на антибиотик, като същевременно е важно да продължи и две седмици след лечението, за да възстановите баланса в чревната флора.

Пробиотиците с Лактобацилус Рамнозус са безопасни и обикновено не причиняват странични ефекти. Ако страдате от по-сериозна дисбактериоза (свръхрастеж на вредни бактерии), може да получите някои неприятни симптоми в началото, като подуване на стомаха или колики. Това е съвсем нормално и се дължи на това, че добрите бактерии се борят, за да изместят лошите. Ако симптомите са силни и ви създават дискомфорт, намалете дневната доза или разредете приема през ден.

Въпреки това, хората с автоимунни заболявания, ХИВ, СПИН и други, трябва да консултират приема на пробиотици с лекуващия си лекар, защото полезните бактерии имат силни имуномодулиращи свойства. По същия начин, ако приемате лекарства, които целят да отслабят имунната ви система, като стероиди, лекарства за рак или сте преминали трансплантация на органи, поговорете с вашия лекар преди да включите пробиотик.

В заключение…

Лактобацилус Рамнозус е вид пробиотична бактерия, които естествено се среща в червата. Част от неговите доказани здравни ползи са облекчаване на симптомите на Синдром на раздразненото черво, лечение на диария, укрепване на чревната лигавица и превенция срещу кариес.

Лактобацилус Рамнозус се предлага под формата пробиотична хранителна добавка и естествено се съдържа в някои млечни продукти. Ако желаете да подобрите здравето на храносмилателната си система, както и да се възползвате от някои от другите му уникални качества, помислете дали да не изпробвате Лактобацилус Рамнозус.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки