От днес започва най-големия пост! В тези 40 дни преди Коледа е времето, в което да пречистим тялото и душата си. В последните години, все повече хора постят, някои спазвайки традициите, а други просто, за да влязат във форма. Постите, обаче, са стрес за организма и ако тялото не е подготвено да се храни по този начин, могат да се появят здравословни проблеми. 

Във времето на коледните пости, консумацията на олио и вино е позволена, без сряда и петък. Не са разрешени храни като месо, сирене, кашкавал, яйца, мляко. Изключение може да се направи само на Никулден, когато по традиция се яде риба. 

Когато съобразим менюто си с постите, тогава тялото ни чувства недостиг от хранителни вещества.

Недостиг на белтъчини 

За да доставим нужните белтъци, по време на пости е добре да се консумират повече боб, леща, нахут, соя. 

зърнени храни

Намалява калцият

Хубавото е че можем да си набавим калций с традиционните сушени плодове, които са част от празничното меню. Алтернативните бадемово, кокосово и оризово мляко, пък дават необходимото количество калций на организма.

Вода

По време на пости е много важен приемът на течности и най-вече вода. Консумацията на различни видове чай също може да ни даде допълнителни витамини.

вода и чай

Преяждане

Може да ви се струва странно, но по време на пости също може да преядете. Затова е много важно да се храните често, но в малки количества.

Ако правилно правим постите, можем на Коледа да сме в прекрасна форма и да започнем Новата година „на чисто“.