Случаите на COVID продължават да нарастват и епидемията от маймунска шарка вече се е превърнала в заплаха за общественото здраве. Това са само част от причините да поддържаме силна имунна система.

Ежедневните навици могат да повлияят на нашето имунно здраве, а  тютюнопушенето, лошата диета и прекомерна консумация на алкохол могат да отслабят имунитета.

Има начини да помогнем за укрепване на тялото си и да разпознаем  признаците на отслабнала имунна система.

Д-р Том Ядегар, пулмолог и медицински директор на отделението за интензивно лечение в медицински център “Providence Cedars-Sinai Tarzana” споделя какво трябва да знаете за вашата имунна система и на кои предупредителни сигнали да обърнете внимание.

1 Какво трябва да знаете за вашата имунна система

Д-р Ядегар заявява: „Имунната система е защитник на тялото. Тя е вродена и адаптивна, вродената система е неспецифичен отговор, който се бори с всякакъв вид чужди нашественици, които влизат в контакт с тялото.  Адаптивната имунна система, е специфична за чуждия нашественик, използвайки антитела от предишни инфекции или ваксини.

2 Как вашата имунна система може да работи срещу вашето тяло

„Когато е изложена на чужд нашественик, имунната система създава антитела в отговор, за да предотврати тежки симптоми в случай на повторно излагане“, казва д-р Ядегар. „Когато този процес се обърне срещу здрава тъкан вместо срещу чужди патогени, имунната система атакува тялото, което води до автоимунно състояние.“

3 Как да подсилите имунната си система

Д-р Ядегар споделя: „Достатъчен сън, здравословно хранене и редовни упражнения поддържат  функционирането на имунната система. Адекватният прием на витамини, включително витамин С и витамин D, също е важен за осигуряване на силна имунна система. Пациенти, които може да имат имунен дефицит , като дефицит на IgG, също могат да получават инфузии, за да поддържат имунната си система здрава.”

4 Умора

Д-р Ядегар  казва: „Борбата с инфекциите изисква много енергия. Когато тялото е изчерпано от нормалното си енергийно ниво, имунната система е отслабена и може да стане податлива на опортюнистични инфекции. Хората обикновено усещат това, когато са уморени. Спокоен сън, балансирана диета с плодове и зеленчуци и пиене на достатъчно вода помага и гарантира, че имунната система е готова да се бори с инфекция.”

5 Чести инфекции

Според д-р Ядегар, “Инфекциите, които изискват многократно лечение с антибиотици в рамките на една година, може да са признак на отслабена имунна система, която не е в състояние да се пребори с патогените. Пациентите трябва да бъдат оценени от техния лекар и  да се изследват допълнително.”

6 Бавно зарастване на рани

„Нормалните рани изискват имунната система да доставя хранителни вещества за възстановяване на увредената тъкан“, казва д-р Ядегар. „Когато този процес е компрометиран, раните не могат да заздравеят правилно, което сигнализира за бавна имунна система. Забавеното зарастване на рани е показателно за лошо функционираща имунна система и трябва да бъде оценено от лекар.“

7 Стрес

Д-р Ядегар обяснява: „Дългосрочният стрес компрометира естествения имунитет на тялото, което може да доведе до по-висок риск от инфекции. Въпреки че стресът е неизбежен в нашия забързан живот, предприемането на стъпки за медитиране  може да помогне. Независимо дали залагаме на медитация, упражнения или дълбоко дишане, важно е облекчаването на стреса да се приспособи към индивида, за да се подобрят нивата му на стрес.”

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *