codehealth-logonew

Случаите на COVID продължават да нарастват и епидемията от маймунска шарка вече се е превърнала в заплаха за общественото здраве. Това са само част от причините да поддържаме силна имунна система.

Ежедневните навици могат да повлияят на нашето имунно здраве, а  тютюнопушенето, лошата диета и прекомерна консумация на алкохол могат да отслабят имунитета.

Има начини да помогнем за укрепване на тялото си и да разпознаем  признаците на отслабнала имунна система.

Д-р Том Ядегар, пулмолог и медицински директор на отделението за интензивно лечение в медицински център “Providence Cedars-Sinai Tarzana” споделя какво трябва да знаете за вашата имунна система и на кои предупредителни сигнали да обърнете внимание.

1 Какво трябва да знаете за вашата имунна система

Д-р Ядегар заявява: „Имунната система е защитник на тялото. Тя е вродена и адаптивна, вродената система е неспецифичен отговор, който се бори с всякакъв вид чужди нашественици, които влизат в контакт с тялото.  Адаптивната имунна система, е специфична за чуждия нашественик, използвайки антитела от предишни инфекции или ваксини.

2 Как вашата имунна система може да работи срещу вашето тяло

„Когато е изложена на чужд нашественик, имунната система създава антитела в отговор, за да предотврати тежки симптоми в случай на повторно излагане“, казва д-р Ядегар. „Когато този процес се обърне срещу здрава тъкан вместо срещу чужди патогени, имунната система атакува тялото, което води до автоимунно състояние.“

3 Как да подсилите имунната си система

Д-р Ядегар споделя: „Достатъчен сън, здравословно хранене и редовни упражнения поддържат  функционирането на имунната система. Адекватният прием на витамини, включително витамин С и витамин D, също е важен за осигуряване на силна имунна система. Пациенти, които може да имат имунен дефицит , като дефицит на IgG, също могат да получават инфузии, за да поддържат имунната си система здрава.”

4 Умора

Д-р Ядегар  казва: „Борбата с инфекциите изисква много енергия. Когато тялото е изчерпано от нормалното си енергийно ниво, имунната система е отслабена и може да стане податлива на опортюнистични инфекции. Хората обикновено усещат това, когато са уморени. Спокоен сън, балансирана диета с плодове и зеленчуци и пиене на достатъчно вода помага и гарантира, че имунната система е готова да се бори с инфекция.”

5 Чести инфекции

Според д-р Ядегар, “Инфекциите, които изискват многократно лечение с антибиотици в рамките на една година, може да са признак на отслабена имунна система, която не е в състояние да се пребори с патогените. Пациентите трябва да бъдат оценени от техния лекар и  да се изследват допълнително.”

6 Бавно зарастване на рани

„Нормалните рани изискват имунната система да доставя хранителни вещества за възстановяване на увредената тъкан“, казва д-р Ядегар. „Когато този процес е компрометиран, раните не могат да заздравеят правилно, което сигнализира за бавна имунна система. Забавеното зарастване на рани е показателно за лошо функционираща имунна система и трябва да бъде оценено от лекар.“

7 Стрес

Д-р Ядегар обяснява: „Дългосрочният стрес компрометира естествения имунитет на тялото, което може да доведе до по-висок риск от инфекции. Въпреки че стресът е неизбежен в нашия забързан живот, предприемането на стъпки за медитиране  може да помогне. Независимо дали залагаме на медитация, упражнения или дълбоко дишане, важно е облекчаването на стреса да се приспособи към индивида, за да се подобрят нивата му на стрес.”

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *