Възрастни хора в 26 населени места в 6 тютюнопроизводителни региона ще получат безплатни медицински прегледи от лекари-специалисти през зимните месеци. Те са част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“ – програма за подкрепа на местните общности в отдалечени райони, която  Фондация „Бикоуз: В помощ на благотворителността “ реализира за 9-а поредна година с финансовото съдействие на Филип Морис България.Безплатната медицинска грижа се реализира в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА).

Екипи от медицински специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология и ендокринология ще проведат безплатни медицински прегледи по места в 6-те тютюнопроизводителни района в страната. Прегледите ще се осъществяват от медицински специалисти от болниците МБАЛ „ Св.София, МБАЛ „Хигия“ Пазарджик и УМБАЛ „Медика“ Русе, които са членове на ББА. Лекарските екипи ще посетят Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Нова Черна, Цар Самуил, Дулово, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково, Никола Козлево, Кубрат и Климент. 

Прегледите в Силистренска, Шуменска и Разградска област се провеждат в периода 23 ноември – 15 декември, в Благоевградска област – 1- 3 декември и Кърджалийска и Хасковска област между 4 – 20 декември 2023 г.

„Това, че трета поредна година Българската болнична асоциация има възможност да партнира по този проект и да осъществи прегледите на пациенти в труднодостъпни райони, изпълва със смисъл усилията низа утвърждаване на качествена и достъпназа всички пациентиздравна система. Екипите на болниците ХигияСв.София и Медика“ също чакат новата среща с възрастните хора, защото вече са видели колко са нужни там и с какви очи ги гледат, вълнението е двустранно. Много се говори за профилактика тази година – ето това е един добър пример, върху който да помислим.“- коментира адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.