Пробиотиците са живи полезни бактерии, които естествено се намират в чревната ни флора. Когато балансът между полезните и вредните микроорганизми бъде нарушен, се появява състояние, наречено дисбактериоза. Все повече проучвания доказват, че дисбактериозата води до редица заболявания.

Пробиотиците потискат растежа на вредните бактерии и имат множество ползи за нашето здраве. Добрите бактерии могат да ни помогнат в отслабването, да повишат естествените защитни сили на организма и да подпомогнат здравето на храносмилателната система. Можем да приемаме пробиотични бактерии чрез ферментирали храни и под формата на пробиотични хранителни добавки.

В тази статия разглеждаме 8 доказани здравни ползи на пробиотиците.

1. Пробиотиците балансират чревната микрофлора

Пробиотиците са добрите бактерии. Те могат да възвърнат баланса в чревната флора. Дисбактериозата е състояние, при което има твърде много лоши бактерии и недостатъчно добри. Това най-често настъпва, заради заболяване, прием на антибиотици, лоша диета, твърде много стрес и др. Последиците от дисбиозата най-често са храносмилателни проблеми, алергии, влошено психичното здраве, затлъстяване и много други.

ProLact Biostim+ е натурален пробиотик, който съдържа три вида бактерии – Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Стрептококос Термофилус. С цели 1,3 милиарда живи клетки, само в 2 капсули, той бързо измества патогенните бактерии от червата и възвръща баланса в микрофлората.

2. Пробиотиците помагат за предотвратяване и лечение на диария

Пробиотиците известни със способността си да предотвратяват и лекуват диария. Много често тя е страничен ефект от приема на антибиотици, защото те убиват, както лошите, така и добрите бактерии в тялото. Много проучвания показват, че употребата на пробиотици намалява риск от диария, след прием на антибиотици.

В едно проучване, учените установяват, че приемът на пробиотици намалява възможността от поява на диария при прием на антибиотици, с цели 42%.

Пробиотиците могат да помогнат и при диария, която не е причинена от антибиотици. Метаанализ на 35 проучвания установява, че пробиотиците могат да намалят продължителността на инфекциозната диария с цели 25 часа.

Пробиотиците намаляват риска от поява на диария при пътуване до далечни дестинации с цели 8%. Освен това, намаляват риска от поява на диария, провокирана от други причини, с 57% при децата и 26% при възрастни.

Пробиотичния щам Лактобацилус Рамнозус е един от най-изследваните пробиотици за превенция и лечение на диария. Той се съдържа в пробиотичната храна ProLact Biostim. Само 10 грама от нея на ден са способни бързо да възвърнат баланса в стомашно-чревната флора, като по този начин помагат за превенцията и лечението на диария.

3. Пробиотиците подобряват психичното здраве

Все повече проучвания свързват чревния микробиом с психичното здраве. Резултатите показват, че пробиотиците могат да помогнат при някои психични състояния.

Метаанализ на 15 проучвания установява, че приемът на пробиотик с Лактобацили, за 1-2 месеца, намалява симптомите на тревожност, депресия, обсесивно-компулсивното разстройство и подобрява паметта.

Едно проучване проследява 70 химици, в продължение на 6 седмици. Тези, които приемат 100 гр. кисело мляко на ден или пробиотици на капсули, докладват за значително по-добро общо здравословно състояние, намалени симптоми на депресия и тревожност, и по-ниски нива на стрес.

Ползите от пробиотиците се наблюдават и в проучване с 40 пациенти, страдащи от депресия. Приемът на пробиотици, в продължение на 8 седмици, намалява нивата на депресия, на С-реактивния протеин (основен маркер за възпаление), както и на нивата на инсулин в тялото. Разликите в показателите между групата, приемаща пробиотик и тази, който не е приемала нищо, са значителни.

ProLact Antistress+ е пробиотик, обогатен с етерично масло от лавандула. Лавандулата може да помогне много на хора с тревожност и депресия. Освен масло от лавандула, ProLact Antistress+ съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус.

В голям метаанализ от 2019 г., хората с тревожни разстройства, които са приемат капсула с 160 мг. масло от лавандула, имат значително намаляване на симптомите на тревожността. Други проучвания потвърждават тези резултати.

Едно проучване от 2015 г., с 60 души в интензивно отделение за лечение на сърдечно-съдови заболявания, разделени в две групи – приемащи етерично масло от лавандула и не приемащи нищо, показва, че лекуваните с масло от лавандула имат по-ниски нива на тревожност и по-добър сън.

Друго проучване от 2010 г. сравнява ефектите на капсулите с етерично масло от лавандула с бензодиазепиново лекарството против тревожност – лоразепам, като заключава, че ефектите на лавандулата са сравними с тези на лекарствата, отпускани с рецепта.

Изследванията за влиянието на етеричното масло от лавандула при депресия също са много обещаващи. Малко проучване от 2016 г., проведено с току що родили жени, установява, че маслото от лавандула намалява стреса и тревожността, и може да предотврати настъпването на следродилна депресията.

Друго малко проучване от 2015 г., поведено с хора на хемодиализа, показва, че тези, които приемат лавандулово масло, имат по-ниски нива на депресия и стрес.

В малко проучване от 2020 г., възрастните хора, приемащи лавандула два пъти на ден, в продължение на 2 седмици, имат по-ниски нива на тревожност и депресия.

4. Пробиотиците могат да помогнат за здравето на сърцето

Пробиотиците могат да помогнат за поддържане на здраво сърцето, чрез понижаване на LDL („лошия“) холестерол и балансиране на кръвното налягане.

Полезните лактобацили, произвеждащи млечна киселина, могат да намалят нивата на „лошия“ холестерола, чрез разграждане на жлъчния сок в стомаха. Жлъчният сок е съставен предимно от холестерол. Той естествено се отделя в стомаха, за да подпомогне храносмилането. Чрез разграждането на жлъчния сок, пробиотиците могат да предотвратят абсорбирането му в червата, където може да влезе в кръвния поток като холестерол.

Анализ на 5 проучвания установява, че приемът на пробиотици, в продължение на 2 до 8 седмици, намалява общия холестерол с 4% и LDL холестерола с 5%. В друго проучване, проведено в продължение на 6 месеца, учените са открили увеличение на „добрия“ HDL  холестерол, след прием на пробиотици.

Приемът на пробиотици може да балансира кръвното налягане. Анализ на 9 проучвания установява, че пробиотиците намаляват кръвното налягане, но само до здравословните му стойности.

ProLact Cardio+ е пробиотик, който съдържа милиарди живи клетки на Стрептококос Термофилус и Лактобацилус Булгарикус – българската полезна бактерия, която отделя D(-) млечна киселина, намаляваща „лошия“ холестерол. Освен това, ProLact Cardio+ е обогатен с масло от планински здравец.

Изследванията показват, че етеричното масло от здравец инхибира възпалителните реакции. Голяма част от сърдечните заболявания представляват възпалителен процес.  Проучване от 2013 г. установява, че маслото от здравец е по-безопасно и по-ефективно от противовъзпалителни лекарства.

5. Пробиотиците могат да намалят симптомите на екзема

Пробиотиците помагат за намаляване на симптомите на екзема. Едно проучване установява, че симптомите на екзема се подобряват при кърмачета, приемащи пробиотици, в сравнение с тези, на които не са давани полезни бактерии.

Друго проучване проследява бебетата на жени, които приемат пробиотици по време на бременността. Техните деца са имали 83% по-малък риск от развитие на екзема през първите две години от раждането.

ProLact Aloe+ е пробиотик, който съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. Стрептококос Термофилус е полезна бактерия, която има синергичен ефект с млечно-киселите бактерии, като подпомага техния растеж. Освен това, Стрептококос Термофилус подпомага производството на серамиди и помага при екземи, атопичен дерматит и суха кожа.

ProLact Aloe+ е пробиотик, обогатен с натурален екстракт от алое вера. Екстрактът от алое вера има антибактериални и противогъбични свойства. Съчетано с противовъзпалителните ефекти, може да бъде особено полезен за хора с екзема. Освен това, алоето съдържа полизахариди, които могат да помогнат за стимулиране растежа и заздравяването на кожата. Растението има дори имуностимулиращ ефект, поради естественото си високо антиоксидантно съдържание.

ProLact Aloe+ съдържа и късоверижни мастни киселини, които подобряват абсорбцията на вода, натрий и електролити.

6. Пробиотиците помагат при стомашно-чревни заболявания

Над 1 милион души в САЩ страдат от възпалителни чревни заболявания, като улцерозен колит и болест на Крон.

Лактобацилите могат да намалят симптомите на улцерозен колит. Едно революционно проучване установява, че приемът на пробиотик е също толкова ефективен, колкото лекарствата за поддържане на ремисия при хора с улцерозен колит.

Пробиотиците имат ефект и при други стомашно-чревни заболявания. Изследванията показват, че полезните бактерии могат да намалят симптомите на синдрома на раздразненото черво.

Доказано е, че пробиотиците намаляват риска от некротизиращ ентероколит с 50%. Това е тежко заболяване на червата, което се среща при недоносени бебета и най-често има фатален изход.

ProLact Max+ е мултибиотик, произведен от козе мляко, който съдържа бленд от пробиотични бактерии Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус, Лактобацилус Ройтери и Стрептококос Термофилус. Полезната бактерия е доказано ефективна при стомашно-чревни заболявания.

Лактобацилус Рамнозус може да попречи на Кандида албиканс да се развие по чревната стена. Познаваме кандидата като инфекция, която най-често може да се появи във влагалището, но малко известен факт е, че тя може да колониализира по много други лигавици – в устата, очите и дори в червата.

Лактобацилус Рамнозус не само предотвратява колонизирането на лошите бактерии, но и насърчава растежа на полезните бактерии, като бактериоиди  и бифидобактерии.

Нещо повече, Лактобацилус Рамнозус увеличава производството на късоверижни мастни киселини, като ацетат, пропионат и бутират. Късоверижните мастни киселини се произвеждат, когато добрите чревни бактерии ферментират в храносмилателния тракт. Тези мастни киселини са източник на храна за клетките, изграждащи стената на дебелото черво.

7. Пробиотиците помагат за укрепване на имунната система

Пробиотиците помагат за засилване на имунната система и инхибиране растежа на вредни бактерии в червата. Доказано е, че пробиотиците насърчават производството на естествени антитела в тялото – анти-А, анти-В, и анти-АВ. Пробиотиците могат да стимулират имунните клетки като IgA-продуциращите, Т-лимфоцитите и естествените убийци (NK клетки).

Метаанализ установява, че приемът на пробиотици намалява вероятността от заразяване и продължителността на респираторните инфекции. В друго проучване, включващо над 570 деца, се установява, че приемът на Лактобацили намалява честотата и тежестта на симптомите на респираторни инфекции със 17%.

Доказано е също, че Лактобацилите намаляват риска от инфекции на пикочните пътища при жени, с цели 50%.

8. Пробиотиците могат да помогнат за отслабване и стопяване на коремните мазнини

Има редица механизми, по които пробиотиците могат да помогнат в борбата с излишните килограми.

Например, пробиотиците предотвратяват усвояването на мазнини в червата. След прием на полезни бактерии, мазнините се отделят чрез изпражненията, а не се съхраняват в тялото.

Пробиотиците могат да помогнат да се чувствате сити за по-дълго, да изгаряте повече калории и да съхранявате по-малко мазнини. Това така, защото пробиотиците повишават нивата на определени хормони, като GLP-1.

В едно проучване, групата жени, приемаща Лактобацили, в продължение на 3 месеца, са загубили 50% повече тегло, от жените, които не са приемали пробиотик.

Друго проучване с 210 души установява, че приемът дори на ниски дози Лактобацили, в продължение на 12 седмици, води до 8,5% намаляване на коремните мазнини.

ProLact Slim+ е пробиотик в капсули, който съдържа естествен екстракт от зелено кафе, милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, аминокиселини и пептиди.

Зелените непечени зърна кафе съдържат висока концентрация на хлорогенна киселина (CGA), която има свойството да намали нивата на кръвна захар, да намали абсорбцията на въглехидрати в храносмилателния тракт, да подобри и забърза метаболитните процеси в организма, като по този начин успява да повлияе върху теглото.

Как да приемаме пробиотици?

Живите пробиотични култури често се срещат във ферментирали храни, като кисело мляко, сирене, кашкавал, туршия, кисело зеле, кисели краставички, кефир, кимчи, камбуча и много други.

Може да приемате пробиотици и под формата на пробиотични храни или в капсули. Тъй като пробиотиците се приемат през устата, тяхната ефективност зависи от това дали могат да издържат на киселинната среда в стомаха. Най-висококачествените пробиотици ще преминат през стомаха непокътнати и ще населят червата. Това зависи от технологията, по която са произведени. Пробиотиците от ProLact са пета генерация и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране – бактериите сами изграждат защитната си обвивка от протеини и мукополизахариди, която играе роля и на източник на хранителни вещества за тях. Това дава гаранция, че с всяка дневна доза приемате точно толкова бактерии, колкото пише на етикета, а те успяват да се заселят в червата и да донесат ползи за здравето. Освен това, броят им напълно се запазва до 2 години след датата на производство.

Макар, че е трудно да се измери жизнеспособността на бактериите, когато попаднат в стомашно-чревния тракт, някои изследвания показват, че пробиотиците оцеляват еднакво – преди или след хранене. Последователността на приема не играе толкова съществена роля, колкото това дали все пак сме яли. Едномесечно проучване установява, че пробиотиците балансират чревния микробиом, когато все пак хапнете нещо, независимо дали преди или след приема им.

В едно проучване, процентът на преживяемост на полезните бактерии се повишава, когато те се приемат заедно с овесена каша или нискомаслено мляко, в сравнение с приема само с вода или ябълков сок. Това изследване показва, че дори съвсем малко количество мазнини може да подобри оцеляването на добрите бактериите в храносмилателния тракт.

Освен с прием на мазнини, пробиотиците и по-специално Лактобацилите, могат да оцелеят по-добре, ако се приемат заедно с някакъв вид въглехидрат. Разградените до прости захари въглехидрати играят ролята на хранителна среда за бактериите, когато се намират в киселинната среда на стомашно-чревния тракт.