На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Днешната събота е особено празнична! Велика събота, в която очакваме възкресението, боядисваме яйцата, месим козунаците, а накрая на деня, уморени и щастливи от свършеното, можем да си позволим да се оттеглим на дивана с любимата си книга.

Световен ден на Книгата Здраве Code Health TV Здравословно ли е да се чете? Събрахме проучванията на книжари, писатели, изследователи и учени, за да разберем дали отговорът е ДА, дори и да сме убедени, че е така.

Световен ден на Книгата Здраве Code Health TV Ето и няколко причини да продължавате да четете неуморно и всеки ден:

Четенето намалява стреса

Изследване от 2009 година, проведено в университета в Съсекс, Великобритания доказва, че половин час четене на ден води до успокояване на съзнанието, а от там бори и по възможно най-добрия начин стреса.

Концентрация

Редовното четене, не само на научна, но и художествена литература, увеличава възможностите за концентрация, особено при децата и подрастващите.

Намалява риска от появата на Алцхаймер

Четенето предотвратява появата на много когнитивни нарушения, които се проявяват с възрастта. Проучвания доказват, че възрастните хора, които чета за удоволствие е 2,5 пъти по-малко вероятно да развият Алцхаймер в напреднала възраст.

Предотвратява стареенето на мозъка  

Според други проучвания, четенето „тренира“ мозъка за по-лесна адаптация към промените, които се случват с годините и така по-лесно се адаптираме към остаряването.

Какво ли още не

Благодарение на четенето ставаме по-умни, по-креативни. Четенето развива емпатията, въображението и обогатява речника ни.

А най-хубавото е, че отваря вратите на нови светове, само с разлистването на една страница.

 

Честит Световен ден на книгата!

 

Снимки: Pexels.com