Лятото изобилства от пресни плодове и зеленчуци, които са част от нашето меню. Вкусът на праскова се свързва точно с това време на слънце, пясък и морски бриз. Сладкият оранжев, жълто-червен плод, носи и много ползи за организма ни.
Богат на хранителни вещества и антиоксиданти
В една праскова се съдържат голямо количество витамини С, А, Е и К, както и манган, мед и калий. Богатото съдържание на антиоксиданти, се отразява благоприятно, забавя процесите на стареене и повлиява хроничните заболявания.
В помощ на храносмилането
Кожата на прасковата доставя много полезни фибри, които помагат на храната да се придвижва по-лесно през храносмилателната система и я правят полезна за чревната микрофлора.

За добро сърдечно здраве
Веществата, които се съдържат в прасковата се свързват с жлъчните киселини, а когато тези кисели се изхвърлят от организма, се намаляват и нивата на холестерол в кръвта.
Намаляват симптомите на алергии
Лятото е сезонът на алергиите и все повече хора се оплакват от неприятните симптоми. При алергична реакция, организмът ни произвежда хистамин, а консумацията на праскови, предотвратява пускането на хистамина в кръвообращението.

Намаляват риска от рак
В обвивката на прасковата се съдържат много каротеноиди, пигментите „отговорни“ за характерния цвят на прасковите, но и действат като антиоксидант. Това от своя страна означава, че могат да намалят риска от рак. Друга част от веществата в прасковата пък могат директно да премахват ракови клетки, без да увреждат здравите.