В продължение на три дни София се превърна в център на новостите и иновациите в медицината, довели до революция в диагностиката и лечението на малигнен меланом. Най-изявените лекари и изследователи от Израел, Германия, Полша, Сърбия, Гърция и България споделиха опит и знание в рамките на Втория конгрес по дерматоонкология. Организатор на форума е Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО).

video
play-sharp-fill

За първи път на тазгодишния форум специалисти от различни области  обединиха усилия и знания за справяне с една невидима заплаха – зачестяващите кожни злокачествени тумори в детска и юношеска възраст, и по-специално – малигнения меланом. „Своевременната диагностика и лечение изискват изграждане на ясен път за младия пациент, с подкрепата на висококвалифицирани специалисти и мултидисциплинарен екип“, каза д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО. Затова в дискусионен панел на форума са събраха дерматологът проф. Здравка Демерджиева (Болница Токуда), онкохирургът д-р Ива Гаврилова (УСБАЛ по Онкология – София), детският хирург проф. Христо Шивачев и пластичният хирург проф. Мая Аргирова (УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”).

Специален гост на събитието беше проф. Майкъл Вайхентал (Университетска болница „Шлезвиг-Холщайн“, Кил, Германия) – един от водещите специалисти по кожни тумори в Германия, който представи участието на България в новоизградения регистър за меланомно болни EUMelaReg и  постиженията в научните проучвания на страната ни, като част от Европейския меланомен регистър. Платформата обработва информация от 15 държави и дава достъп до данни за лечението на повече от 10000 пациенти, като въведените случаи от страната ни вече са над 350. Достъпът до подобна база данни е безценен ресурс за лекарите в България и отваря вратите за участие в международни изследователски проекти и клинични проучвания – още една възможност за лечение на меланом и редки кожни тумори, за които все още няма одобрено или реимбурсирано лечение у нас.

 

Един от най-известните онколози в  света и  водещ специалист по меланом в Израел – проф. Якоб Шахтер(Sheba Medical Center, Рамат Ган, област Тел Авив) – дойде специално, за да сподели с колегите си от България клиничен опит в прилагането на иновативна имунотерапия и успешното овладяване на автоимунните реакции на организма, което е бъдещето на лечението на меланом. Световно признатият хирург-онколог проф. Пьотр Рутковски (Националeн изследователски институт по онкология, Варшава, Полша) коментира мястото на хирургичното лечение при меланом в ерата на новите възможности за лекарствено лечение. Специално внимание беше обърнато на репродуктивното съхранение при онкоболните, с безценната професионална помощ  и експертиза на д-р Георги Стаменов (МБАЛ „Надежда“).