Изследователи от Johns Hopkins Kimmel Cancer Center разкриха, че възрастовите промени в кожата могат да допринесат и за по-високата честота на метастазите на меланома – форма на рак на кожата, пише pharmatimes.com.

Според Фондацията за изследване на меланома, меланомът, който е признат за най-смъртоносната форма на рак на кожата, често се причинява от прекалено излагане на слънце.

През 2024 г. се очаква 200 000 души в САЩ да бъдат диагностицирани с това заболяване.

Публикувано в Nature Aging, проучването показва, че повишената твърдост на стареещата кожа увеличава освобождаването на ICAM1 – протеин, който регулира функцията на ендотелната и епителната бариера, като стимулира растежа на кръвоносните съдове в тумора и подпомага неговия растеж.

Изследователите третират възрастни мишки с меланом с лекарства, които блокират ICAM1 чрез намаляване на ген, известен като HAPLN1, който косвено увеличава нивата на ICAM1, като предизвиква скованост, която променя клетъчната сигнализация.

Когато ICAM1 е увеличен, той допринася за ангиогенезата – растежа на нови кръвоносни съдове, които снабдяват туморите с хранителни вещества, подпомагащи растежа им, като причинява пропускливи кръвоносни съдове, които улесняват излизането на туморните клетки от първоначалното място на тумора и разпространението им из тялото.

Резултатите показват, че лечението на меланома с лекарства, които блокират ICAM1, предотвратява тези промени, свива туморите и намалява метастазите.

Освен това откритията могат да предложат нови подходи за лечение на други ракови заболявания, свързани с възрастта, както и за разбиране на това как възрастовите промени могат да допринесат за развитието на сърдечносъдови заболявания или инсулти.

Ашани Веераратна, заместник-директор по лабораторните изследвания в Johns Hopkins Kimmel Cancer Center  и професор по онкология в Медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“, коментира: „Знаем, че свързаната с възрастта ангиогенеза е важна за много различни видове рак и множество аспекти на здравето и болестите. Намирането на нов начин за насочване на тази реакция към различни видове тумори може да има голямо въздействие.“