Няма никаква епидемична опасност от морбили в България. Това заяви д-р Николай Брънзалов. Той потвърди, че заради COVID пандемията е нарушен нормалният ритъм на ваксинирани срещу морбили. И този проблем не е само в България, а във всички страни.

В изследване, което беше публикувано съвместно от Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, се казва, че спадът в нивата на имунизация  причинени от пандемията Covid-19, води до рекордният брой от близо 40 милиона деца по света с пропусната доза ваксина срещу морбили.

Постепенно обаче нещата се връщат в нормалния ритъм. Д-р Брънзалов очаква в най-скоро време обхватът на ваксинираните да стигне до нормалните проценти за страната ни. „Обхватът ще е достатъчно голям, за да няма проблеми”, каза медикът. Той обясни, че ваксината се поставя на 13-ия месец след раждането и на 12 година се прави реваксинация. „Тези хора, които са ваксинирани, няма да имат никакъв проблем”, заяви д-р Брънзалов.