превенциия на рак

Още през 1985 г. светът приема октомври за Световен месец за борба с рака на гърда. Оттогава всяка година през този месец се организират събития, чиято цел е да повиши информираността за това заболяване, както и да се акцентира върху огромното значение на профилактичните прегледи и ранната диагностика.

Само преди две години, през 2021 г., Световната здравна организация обяви рака на гърда за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. За съжаление, в повечето случаи ракът на гърда се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са по-малки. Това е и основната причина все по-често специалистите да обръщат внимание на важността на ранната диагностика за изхода от заболяването.

Профилактичните прегледи и самоизследването стоят в основата на ранната диагностика на рака на гърда. Самоизследването на гърдите е най-лесният и бърз начин за установяване на промени, каквито могат да бъдат: поява на бучка, промени в размера и формата на гърдите, болка и кожа като „портокалова кора“. В някои случаи изброените симптоми могат да не се дължат на злокачествено заболяване, но следва своевременно да бъдат обсъдени с лекар.

Бъдете информирани!

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *