40% от смъртните случаи в Европа се дължат на сърдечносъдови заболявания. Всеки трети европеец има високо кръвно, а сърдечносъдовите заболявания (ССЗ)
остават основната причина за увреждания и преждевременна смърт в региона. За
това предупреждават от Световната здравна организация в навечерието на деня за борба с високото кръвно – 17 май, съобщи АФП.  

Става въпрос за 10 000 смъртни случая на ден или 4 млн. годишно, уточняват още от агенцията. Оказва се, че възможността от преждевременна смърт заради сърдечносъдови заболявания при хора на възраст между 30 и 60 години е почти 5 пъти по-висока в Източна Европа, отколкото в Западна.

За съжаление, в България смъртните случаи, дължащи се на сърдечносъдови заболявания са 4 пъти повече от средните за ЕС.

И още: в Европа един на всеки трима възрастни между 30 и 79 г. страда от хипертония. Тя се оказва и водещата причина за смъртни случаи в региона, причинявайки една четвърт от фаталните инциденти и 13% от уврежданията. Оказва се, че хипертонията, често се появява заради прекомерна консумация на сол. В момента обаче 51 от всички 53 държави в европейския регион на СЗО консумират сол над нормата от 5 грама или една чаена лъжичка на ден. В същото време солта е основната причина за високото кръвно, а оттам и за инфаркт, инсулт и други ССЗ. 

„Прилагането на насочени политики към намаляване на приема на сол с 25% може да спаси около 900 000 живота от сърдечносъдови заболявания до 2030 г.“, заяви Ханс Клуге, директор на европейския клон на СЗО.

Затова СЗО искат да бъдат въведени задължителни политики от всяка държава, така че да се намали приема на сол. Това включва ограничаване на солта в готовите храни чрез залагане на нормативни граници. Също така устояване на съпротивата на индустрията в тази посока. Другите мерки включват ефикасно лечение на високото кръвно, повишаване образованието на хората и др.