Близо два месеца след операцията, почина първият трансплантиран с генетично модифициран свински бъбрек. Новината съобщи семейството му и болницата, извършила операцията в събота, пише NBC news. 

Ричард „Рик“ Слейман беше трансплантиран на 62-годишна възраст в Масачузетската болница през март. Тогава хирурзите заявиха, че свинският бъбрек трябва да издържи поне две години. Близо два месеца по-късно от лечебното заведение поднасят съболезнования на семейството му и заявяват, че са дълбоко натъжени от кончината на Слайман.

От болницата твърдят, че няма данни смъртта му да е в резултат от бъбрека, предоставен му от прасе, чиято генетика е била променена – премахнати са гени, които биха могли да бъдат вредни за човешки реципиент и са добавени определени човешки гени за подобряване на съвместимостта.

Ричард "Рик" Слейман - първият трансплантиран с генетично модифициран свински бъбрек

Ричард „Рик“ Слейман от Уеймът, Масачузетс, е първият жив човек, на когото е извършена подобна операция. Преди са правени такива трансплантации, но на хора, изпаднали в мозъчна смърт. 

Иначе, през 2018 г. Слайман претърпява трансплантация на човешки бъбрек в същата болница. Пет години по-късно се налага отново да се върне на диализа. Перспективите му обаче не изглеждат добри, тъй като според неговите лекари, той не се е повлиявал добре от диализата. Затова лекарите му предлагат трансплантация на свински бъбрек.

„Огромните им усилия за провеждане на ксенотрансплантацията дадоха на семейството ни още седем седмици с Рик, а спомените ни от това време ще останат в умовете и сърцата ни“, се казва в изявлението на лечебното заведение.

Оттам заявяват, че Слаймън се е подложил на операцията и за да даде надежда на хилядите хора, които се нуждаят от трансплантация.

Ксенотрансплантацията е лечение на човешки пациенти с клетки, тъкани или органи от животни. Подобни усилия дълго време се проваляха, тъй като човешката имунна система веднага унищожаваше чуждите животински тъкани. Последните опити включват прасета, които са модифицирани, така че органите им да приличат повече на човешки.