Увеличение на заплатите на заетите в училищното и детско здравеопазване на 1450 лв. и подобряване на условията на труд на заетите в сектора, предвиждат от Столична община. Новите заплати трябва да влязат в сила от 1 април след приемане на бюджета на Общината. Това стана ясно след среща на кмета на София Васил Терзиев с Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа“, в която взе участие и зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев.

Припомняме, че от двата синдиката обявиха, че днес излизат на протест с искане за увеличаване на възнагражденията на работещите в детските ясли, градини и училища медици.

„Проведохме ползотворна среща със синдикатите, на която ги уверихме, че започваме да решаваме системните проблеми на общинското здравеопазване в София. Споделихме част от първите стъпки, които предприехме“, коментира кметът на София. 

„Столичната общината ще предложи в Проекта за бюджет за 2024 г. увеличение на средствата за здравеопазване. Предвиждат се допълнително 14.5 млн. лева, които ще бъдат насочени в две направления:

  • увеличение с 8 млн. лв. за допълнителни дейности в общинските лечебни заведения;
  • увеличение с 6.5 млн. лв. за инвестиции за дълготрайни материални активи и ремонти в болниците.

Допълнителните средства ще дадат възможност да се постигне по-справедливо и достойно заплащане на целия медицински състав в общинските лечебни заведения съгласно отрасловия Колективен трудов договор“, информира зам.-кметът Василев.

И още: Столичната община ще продължи да финансира и програмите за скрининг на млечната жлеза, щитовидна жлеза, както и инвитро с донорски яйцеклетки, по която вече са родени 50 деца – 30 момчета и 20 момичета.

За да стане това обаче, предложеното увеличение за общинското здравеопазване, както и това в секторите на транспорта и културата, е необходимо Столичният общински съвет да подкрепи Проекта за бюджет, внесен от кмета Васил Терзиев и неговия екип.