Екип на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ е оперирал по спешност единственото виждащо око на 81-годишна жена. За това съобщават от лечебното заведение. В екипа участват доц. Яни Здравков – завеждащ Отделението по витреоретинална хирургия, д-р Светослав Славчев – асистент, д-р Деян Събев – анестезиолог и мед. сестри Стоилова и Славева 

Пациентката загубва зрението на дясното си око след прекаран съдов инцидент. Преди няколко дни забелязала „мътнини” пред лявото си око. След консултация със специалисти в няколко столични лечебни заведения тя е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“. От проведените изследвания се установява „фуниевидно” отлепване на ретината на единственото виждащо око.

Спешният екип, ръководен от доц. Здравков, осъществява три часова комбинирана операция, включваща факоемулсификация на помътнената леща, имплантация на изкуствена леща, витректомия, пилинг, ендолазер и инжектиране на силикон във витреалната кухина.

По думите на специалистите подобни хирургични интервенции са голямо предизвикателство по отношение на сложността и на спешността, тъй като всеки ден закъснение намалява шансовете на пациента да вижда с окото.