Смокинята е позната на човечеството още от Стария завет на Библията. Адам и Ева се покриват със смокинови листа след грехопадението и изгонването им от рая.
Китайците пък наричат смокинята „плод без цвят“, защото никога не цъфти. Смята се, египтяните са първите, които култивират смокиновото дърво което днес е разпространено в Средна и Мала Азия, на Балканите и Средиземноморието.
Силният и сладък вкус на смокинята я правят любимо изкушение за повечето хора, но тя има и много ползи за здравето ни.
При проблеми с кръвното налягане, заради доброто съдържание на калий, смокинята намалява високите му стойности. Затова е полезна за хора с хипертония.
Богатото съдържание на калций, магнезий и фосфор в смокините, укрепват костната структура и те стават по-здрави. Така те намаляват и риска от остеопороза.
Смокините имат най-високо съдържание на фибри, сред всички плодове. Това помага за гладкото преминаване на храна през храносмилателния тракт и дава много полезни бактерии на чревната микрофлора. Това пък от своя страна, прави смокинята „задължителна“ в хранителния режим на хората, които искат да махнат излишните си килограми.
Всички търсим начини да забавим стареенето на организма. Консумацията на смокини, би ни била от полза, заради многото антиоксиданти в нея. Намалява риска от хронични заболявания като диабет и рак.