„Броят на инсулините, които липсват, се увеличава непрекъснато. Те вече са 7, но дори са повече, защото и при останалите има нередовно снабдяване, т.е. има някаква форма на дефицит. Много малко са инсулините, за които може да се каже, че ги има редовно“, каза пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

По думите му ситуацията е тревожна и това не е от сега, а от години.

Той даде пример с Австрия, където няма нито един липсващ инсулин. Това навежда на мисълта, че проблемът най-вероятно е чисто български. Според него проблем с инсулините в Европа няма, но:

„Компанията „Санофи“ е заявила още в началото на година, че ще има липса на инсулин. Но така, както е заявила, че ще има липса, през този период са изнесени 22 799 опаковки точно от инсулина на тази компания. Това означава, че тя е внасяла, въпреки че е подавала уведомление, че няма да внася. Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен.“

Той обяви, че проблем имат и останалите диабетици, които не са на инсулин. По думите му тези хора в България са повече от половин милион. Костов заяви, че липсват около 20 лекарства. И там отново основният проблем е износ, подчерта той. Другият проблем, по думите му, е манията за отслабване с тези лекарства.