През 2021-ва Седмицата на брака ще се проведе за десета поредна година в България

Апелът на инициативата към специалисти в различни сфери, представители на организации, бизнеси, институции, вероизповедания, медиите… е: Включете се за повече успешни бракове и семейства!

През последните години известни личности, специалисти в сферата на семейното здраве, представители на неправителствения сектор и институциите, Църквите от трите клона на християнството, предприемачи и стотици двойки се включиха в Седмицата на брака. Включете се и вие! Вижте как от ТУК

Цел на инициативата
Седмицата на брака има превантивна цел.  От една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят и да се посветят един на друг, а от друга да разберат какво е нужно, за да поддържат любовта в брака си.

Седмицата на брака е повод за съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат брака си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човекът до тях не е даденост.

Разнообразни събития с практична насоченост се провеждат всяка година в София и страната.
Седмицата на брака насърчава двойките да се включат в ежедневните предизвикателства, които ще им помогнат да развият умения за успешен и щастлив брак.

Защо?
Въпреки увеличението от 35 процента на сключените от 2012 година насам бракове, броят на разводите се запазва почти непроменен.** Над една трета от браковете приключват с развод. Същевременно 86% от младите хора между 18 и 29 години очакват бракът им да продължи цял живот.
Понякога решението за раздяла се взема изключително бързо, а последствията са сериозни както за партньорите, така и за децата.  Седмицата на брака се стреми да противодейства на тези проблеми, каквато цел си поставихме и с  Училище за успешен брак. То е предназначено да помогне на настоящи и бъдещи семейни двойки да усвоят знания и умения, които да направят връзката им здрава и успешна.

Ценността на брака
Според направеното национално проучване, бракът продължава да е ценност за повечето българи. От всички анкетирани 53 на сто смятат, че хората в България трябва да сключват брак, докато 37 на сто са на обратното мнение.
Бракът, във всяко човешко общество, създава нови семейства, свързва мъжа и жената заедно в обич, взаимопомощ  и отговорност един към друг; предизвиква бащите и майките да се посветят на техните деца и обединява различните поколения в по-дълбоки взаимоотношения.

Здравото, любящо семейство, заслужава да бъде почетено, тъй като то подсигурява децата с безопасност и лично щастие и им дава възможност цялостно да се развиват.
Всеки се нуждае от стабилна връзка. Научните изследвания в цял свят показват, че бракът е най-сигурният начин човек да я получи. Социалната наука доказва,  че мъжете и жените, които са в брак и продължават да са в близки взаимоотношения, живеят по-дълго, наслаждават се на по-добро здраве и са по-доволни от живота. Бракът повишава емоционалното, физическото и финансовото качество на живота за всички членове на семейството.