Рициновото масло е сред най-добрите природни средства за кожата и косата. Често използвано в козметиката, рициновото масло прави кожата нежна, мека и гладка, а косата жизнена и блестяща. Рициновото масло подхранва, избелва, омекотява и заглажда кожата и изравнява тена. Рициновото масло е подходящо средство за почистване на грима.

Днес рициновото масло е популярно средство за естествено лечение на често срещани състояния като запек, пърхот и кожни заболявания, и често се използва в натурални продукти за красота.

Може би най-известната употреба на рициновото масло е като естествено слабително средство. Класифицира се като стимулиращо слабително, което означава, че активира движението на мускулите, които изтласкват изпражненията през червата.

Рициновото масло е богато на рицинолова киселина, която е мононенаситена мастна киселина. Този вид мазнина има хидратиращо действие, ако се прилага директно върху кожата. Рициновото масло задържа влагата в кожата, като предотвратява загубата на вода през външния й слой.

Маслото също стимулира растежа на тъканите, така че да може да се образува бариера между раната и околната среда, намалявайки риска от инфекция. Още, маслото намалява сухотата и натрупването на мъртви кожни клетки, което може да забави зарастването на раните.

Акнето също е свързано с дисбаланс на някои видове бактерии, които се намират в кожата. Рициновото масло има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериалния растеж, когато се прилага директно върху кожата.

Редовното му нанасяне върху косата спомага за хидратацията й, увеличавайки гъвкавостта и намалявайки вероятността от накъсване. Рициновото масло може да е от полза и при проблеми като пърхот, често срещано състояние на скалпа, характеризиращо се със суха, лющеща се кожа на главата.

 

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *