Рициновото масло е сред най-добрите природни средства за кожата и косата. Често използвано в козметиката, рициновото масло прави кожата нежна, мека и гладка, а косата жизнена и блестяща. Рициновото масло подхранва, избелва, омекотява и заглажда кожата и изравнява тена. Рициновото масло е подходящо средство за почистване на грима.

Днес рициновото масло е популярно средство за естествено лечение на често срещани състояния като запек, пърхот и кожни заболявания, и често се използва в натурални продукти за красота.

Може би най-известната употреба на рициновото масло е като естествено слабително средство. Класифицира се като стимулиращо слабително, което означава, че активира движението на мускулите, които изтласкват изпражненията през червата.

Рициновото масло е богато на рицинолова киселина, която е мононенаситена мастна киселина. Този вид мазнина има хидратиращо действие, ако се прилага директно върху кожата. Рициновото масло задържа влагата в кожата, като предотвратява загубата на вода през външния й слой.

Маслото също стимулира растежа на тъканите, така че да може да се образува бариера между раната и околната среда, намалявайки риска от инфекция. Още, маслото намалява сухотата и натрупването на мъртви кожни клетки, което може да забави зарастването на раните.

Акнето също е свързано с дисбаланс на някои видове бактерии, които се намират в кожата. Рициновото масло има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериалния растеж, когато се прилага директно върху кожата.

Редовното му нанасяне върху косата спомага за хидратацията й, увеличавайки гъвкавостта и намалявайки вероятността от накъсване. Рициновото масло може да е от полза и при проблеми като пърхот, често срещано състояние на скалпа, характеризиращо се със суха, лющеща се кожа на главата.