Здравната комисия прие промените в Закона за лекарствата на второ четене

Работна група ще доработва Националната здравна стратегия 2030. Очаква се на следващо заседание да бъдат уточнени числеността и съставът й. Това решиха депутатите по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложения за промени по Националната здравна стратегия 2030 могат да бъдат правени от всички заинтересовани страни, както и от граждани и неправителствени организации. Експерти от МЗ ще обобщят и оформят направените предложения, а за да бъде избегната процедурата по съгласуване и внасяне от Министерски съвет на Националната здравна стратегия 2030, новият документ трябва да бъде внесен в парламента като депутатско предложение.

Иначе, без дискусия, Здравната комисия прие промените в Закона за лекарствата на второ четене. Между първо и второ четене, самите вносители на първоначалните текстове – Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ, направиха предложения за промени на по-голяма част от тях.

По инициатива на председателя на здравната комисия – проф. Костадин Ангелов, единодушно бяха приети и текстове, регламентиращи сроковете за изпълнение на част от новите моменти в законопроекта.

Кристиян Вигенин от „БСП за България“ представи своето предложение за „мобилни аптеки“, но то не стигна до дискусия. Единият от вариантите, предложени от депутата от БСП, включваше специализиран автомобил периодично да посещава отдалечени и труднодостъпни населени места, като предоставя базови медикаменти. При втория вариант след издаването на е-рецепта или сканирана и изпратена в аптеката хартиена рецепта се предвиждаше при изпълнението ѝ аптеката на предоставя съответните медикаменти на пациента със свой автомобил.

Предложения за промени бяха внесени и от доц. Васил Пандов от ПП-ДБ, който обаче още в началото на заседанието декларира, че оттегля всички.

С вече приетите предложения между първо и второ четене може да се запознаете тук.