codehealth-logonew

Пролетните алергии могат да бъдат неудобно преживяване за много хора. С настъпването на пролетта идва увеличаване на полените във въздуха, което може да предизвика алергии при някои хора. В тази статия ще разгледаме причините за пролетните алергии, ефектите на полените върху тялото и най-добрите начини за предотвратяването им.

Какво причинява пролетни алергии?
Пролетните алергии обикновено се причиняват от прашец, фино прахообразно вещество, което растенията отделят във въздуха, за да оплодят други растения от същия вид. Когато прашецът се вдишва от човек с алергии, неговата имунна система го бърка с вреден нашественик и реагира, като произвежда антитела, които предизвикват освобождаването на хистамин. Хистаминът е отговорен за общите симптоми на алергия като кихане, хрема и сърбящи очи.

Най-често срещаните видове полени, които причиняват пролетни алергии, включват дървесен прашец, тревен полен и полен на плевели. Времето и тежестта на пролетните алергии варират в зависимост от местоположението и климата. Като цяло дървесният прашец е най-разпространен през ранна пролет, тревният прашец е по-често срещан в края на пролетта и началото на лятото, а плевелният прашец е най-разпространен през есента.

Как полените влияят на организма?
Когато поленът се вдишва, той може да раздразни носните проходи, причинявайки възпаление и отключвайки симптоми на алергия. В някои случаи прашецът може също да раздразни очите, причинявайки зачервяване, сърбеж и сълзене. За хората с астма излагането на полен също може да предизвика астматичен пристъп.

Най-добрите начини за предотвратяване на пролетни алергии:

Следете броя на полените, те обикновенно се виждат ако сте включили локацията на телефона си и погледнете прогнозата за времето на Google: Следете броя на полените във вашия район и се опитайте да останете на закрито по време на пиковите часове на полени, които обикновено са сутрин.

Използвайте пречистватели на въздуха: Инвестирайте във висококачествен пречиствател на въздуха с HEPA филтър, за да помогнете за отстраняването на полени и други алергени от въздуха.

Дръжте прозорците затворени: Дръжте прозорците и вратите затворени, за да предотвратите навлизането на полени в дома ви.

Носете маска: Ако трябва да сте на открито по време на пиковите часове с полени, помислете дали да не носите маска, за да намалите излагането си на полени.

Вземете лекарства за алергия: Лекарствата за алергия без рецепта като антихистамини, деконгестанти и спрейове за нос могат да помогнат за облекчаване на симптомите на алергия.

Пролетните алергии могат да бъдат дразнещо преживяване за много хора. Като разберете причините за пролетните алергии и предприемете превантивни мерки като наблюдение на броя на полените, използване на пречистватели на въздуха и приемане на лекарства за алергия, можете да намалите излагането си на полени и да облекчите симптомите на алергия.

Нека си припомним епизод на Healthy Morning посветен на пролетните алергии:

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *