проф.Добрин Васила

Проф. Добрин Василев беше преизбран за председател на Българското дружество по интервенционална кардиология за следващите две години. Вторият мандат на проф. Василев беше гласуван единодушно по време на годишното общо събрание на дружеството.

За тези две години успяхме да направим промени в облика на специалността и да постигнем много по отношение на разширяване възможностите за работата на инвазивните кардиолози в България. След внесени от нашето дружество предложения, успяхме да се преборим НЗОК да започне да заплаща някои нови устройства, като MitraClip и водачите и катетрите при функционалното изследване на стенози. Българският инетрвенционален кардиолог вече работи с материали и устройства по подобие на всеки един европейски инвзивен кардиолог. Продължаваме с амбицията за подобряване възможностите за обучение на инвазивните кардиолози и за въвеждане най-после на единен регистър за сложните процедури и инфарктите в инвазивната кардиология. Това ще даде реален поглед в детайли какво и как правим в ежедневната работа по отношение на едни от най-честите пациенти, с които се срещаме“, каза проф. Добрин Василев.

Хит в лечението на коронарната болест на сърцето са балоните, излъчващи медикаменти. Съвместната международна сесия с Италианското дружество по кардиология беше една от най-интересните на конгреса. Модерният подход в лечението на коронарната болест на сърцето беше представен от д-р Бернардо Кортезе, началник Кардиология в Клиника „Сан Карло“ в Милано и част от екипа на италианската Фондация за сърдечно-съдови изследвания и иновации. 

Сред чуждестранните лектори на форума беше новоизбраният президент на Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенци (EAPCI), интервенционният кардиолог д-р Алаиде Киефу, която е и директор Клинични проучвания в един от водещите научноизследователски центрове в света – болница „Сан Рафаеле“ в Милано.

Реимбурсацията на функционалното изследване за стенози е сериозна стъпка напред в развитието на интервенционалната кардиология у нас и на практика трябва да намали броя на имплантираните стентове при коронарна болест на сърцето.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *