„СЕСПА не работи. Тя е създадена, за да обслужва търговски интереси. Никой не знае какво се случва в страната. Колко инсулин се внася и колко се изнася (въпреки забраните)?“ Това коментира в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, който е и председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, във връзка с липсата на инсулин в аптеките на фона на забраната за износ на медикамента от страната.

Според проф. Ангелов Министерство на здравеопазването защитава търговските интереси на фирмите, а не на гражданите. „Защо? Вероятно скоро ще разберем“, пише той.

По случая се изказа и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. „Със своето отношение властта създава животозастрашаваща ситуация за хиляди български граждани, сред които и много деца“, заяви Пеевски.

Стана ясно, че той е сигнализирал Главния прокурор, Главния секретар на МВР и шефа на ДАНС за „незабавно разследване на дефицита на инсулин в страната“.

Коментарите идват след като през последните дни пациентски организации алармираха медиите и институциите за невъзможността на инсулинозависими да открият в аптечната мрежа животоподдържащите медикаменти.