грижа в дома

Първата община в България, която въвежда изключително иновативен подход при предоставяне на здравно социалния компонент на проекта, чрез използването на “дигитален асистент” и прегледи от лекари и медицински лица е Марица, гр. Пловдив.

Община Марица е подсигурила на 160 души, ползватели на проекта възможността да бъдат наблюдавани 24/7 и да им се оказва помощ чрез „Дигитален асистент“. В проекта са ангажирани и 130 асистента. Планирано е да бъдат извършени 1000 прегледа от медицински лица, психолози и рехабилитатори, които активно да ползват данните от предоставената дигитална услуга – Дигитален асистент – Wellky.

Соня Кунева

Как работи услугата: Всеки от потребителите разполага с умно устройство за ръката, което измерва неговите температура, кръвно, пулс на всеки 4 часа автоматично. Също така устройствата показват в реално време местоположението на потребителя както и редица други параметри. Денонощен колцентър следи за отклонения от нормалните параметри на хората и при инцидент реагира незабавно, като уведомява техните близки и социални асистенти, които работят за проекта.

Потребителите при необходимост имат възможност да се свържат незабавно с денонощния колцентър или със своите близки, асистенти и екипа от общината, ангажиран с проекта. Иновативен елемент е, че историята на техните здравни показатели, която се пази поне 1 година ще бъде предоставена на медицинските лица, които ще участват в проекта.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *