Ревматичните заболявания представляват важна група от хронични медицински състояния, които засягат както двигателния апарат, така и важни органи и системи и често са обвързани със значителни физически и социални последици за пациентите.

Отличителната им черта е разнообразна гама от симптоми, които понякога могат да съвпадат със симптомите и на други заболявания, което поражда необходимостта от компетентна и прецизна диагностика. Изключително важно е да се обръща внимание на ключовите характеристики на ревматичните заболявания, както и на техните специфични клинични проявления.

Специализираният съвет от ревматолог е от ключово значение при оценката на здравословния статус и правилното определяне на подходящата терапия за всеки конкретен пациент. Високата компетентност на специалиста го прави способен да открие дори най-слабо изразените ревматични състояния, което е от решаващо значение за оптималното управление на болестта и подобряване качеството на живот на пациента.

Клиниката по ревматология в УМБАЛ “Св. Марина“ е специализирана във възпалителни, дегенеративни, метаболитни и автоимунни заболявания – ревматоиден и псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит, реактивни артрити, периферна остеоартроза и спондилиартроза, подагра, системен лупус еритематодес, прогресивна склероза, полимиозит, васкулити, припокриващи синдроми и други.

Възможностите на медицинските специалисти в Клиниката по ревматология да организират диагностичния и лечебен процес са уникални за Североизточна България. 

В периода 7 август – 11 август ще бъдат проведени безплатни прегледи в Клиниката по ревматология на ет. 7, каб. 707 в основната сграда на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.  Те ще се осъществяват след предварително записване на тел. 052 978 823 всеки делничен ден от 09.00 ч. до 16.00 ч.

​Инициативата на лечебното заведение има за цел да привлече вниманието на гражданите към профилактиката, ранното откриване и навременното лечение на ревматологичните заболявания.     

Източник и снимка: МУ Варна