Интервю с д-р Ива Гаврилова, дм, е хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. Придобива специалност по обща хирургия, специализира пластична и реконструктивна хирургия в Париж, Франция. През 2018 г. придобива научна степен Доктор по онкология. Трето поколение хирург-онколог. Един от създателите на „Българската асоциация по дермато-онкология“, посветена на въвеждане на най-новите методи и иновации за подобряване на диагностиката и лечението на пациентите с меланом и редки кожни тумори. Член на УС и секретар на асоциацията, главен редактор на Академично издание „Дермато-онкология“  и главен координатор на Европейския меланомен регистър за България. 

д-р Ива Гаврилова

Защо е необходим регистърът за хора с малигнен меланом, BGMelaReg?

BGMelaReg  е инициатива и постижение на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО), с което се гордеем. По редица причини пред Националния ни Раков регистър (НРР)  съществуват много пречки да функционира адекватно и то от  години. Резултатът от това е липса на достоверна стастистическа информация за заболяването меланом, което рефлектира върху доверието както в България, така и у редица страни за възможностите за лечение у нас. За да опровергаем това твърдение трябваше да създадем такъв регистър. Имахме щастието да бъдем одобрени и да се присъединим към Европейския меланомен  регистър EUMelaReg в началото на 2021 г. Това промени изключително много данните, които нашата страна представя за заболеваемостта и лечението на меланом пред света. 

Зад този проект стои много човешки труд с ръчно вписване на кодирани и анонимни подробни данни от лечебния процес, като с тях можем не само да представим възможностите на специалистите  у нас да лекуват меланом, но и резултатите, които постигаме в борбата с това заболяване. 

За хората, диагностицирани с меланом, BGMelaReg означава повече възможности за лечение. Доказвайки нивото на онкологичната медицина у нас, отваряме врати за повече клинични проучвания, в които да бъде включвана страната ни и повече международни проекти. За мен е чест да съм избрана за главен координатор на регистъра и се гордея с резултатите, които постигнахме и с целия екип, който изградихме.

Кои са признаците, за да разберем, че трябва да се обърне внимание на образуванията по кожата?

Няма да се уморя да съветвам да не търсим признаци, а да се прегледаме при специалист – без да има причина, профилактично, за да разберем имаме ли потенциално опасни образувания, дали и как трябва да се проследяваме и как да предпазваме кожата си. Потенциално опасните бенки са обикновено  пигментирани, на равно с кожата и знак, че нещо се случва с тях, е промяна в размер и форма, неправилни граници, потъмняване или изсветляване, както и  нарастване над кожата. Всички тези симптоми не означават задължително туморен процес и само специалист може да направи разликата, но е знак, че трябва да се прегледаме. Все пак е по-добре да не чакаме промени, за да отидем на лекар, а да се ъборнем към спе;иалист, просто за да сме информирани каква е кожата ни и дали може да ни поднесе изненади във времето.

меланом
Checking benign moles. Close up detail of the bare skin on a man back with scattered moles and freckles. Pigmentation. Birthmarks on skin

Колко опасни могат да бъдат бенките и другите образувания по кожата? 

От кожата най-общо могат да се развият два вида злокачестевни образувания: кожни карциноми и малигнен меланом. Карциномите са бавно нарастващи тумори, които рядко дават разсейки или се разпространяват, без да застрашават здравето на пациента. Те се лекуват оперативно, след което пациентите биват само наблюдавани. Малигненият меланом, обаче е серизно злокачествено заболяване, произлизащо от бенка, което може да протича и много аресивно. Това, което трябва да знаем за него е, че ранното му откриване и адекватно оперативно лечение в началните стадии гаранира пълно излекуване. Затова препоръчвам да се обръщаме към специализирани онкологични лечебни заведения за диагностика и лечение, и тези тумори да се оперират само от хирурзи онколози. Колкото до напредналите форми на заболяването, медицината през последните години се разви изключително много и смело мога да кажа, че днес контролираме и лекуваме успешно и меланом в четвърти стадий.

Колко е важна профилактиката и превенцията?

От изключително значение е ранното откриване на кожните тумори и най-вече на малигнения меланом. Месец май в цял свят е посветен на борбата с това заболяване, която се подкрепя от специалистите в областта, чрез безплатни прегледи. От години Онкологичния институт УСБАЛО в София се включва в тази инициатива, наречена „Евромеланома“. Тази година реших да подкрепя проекта и в лично качество, с допълнителна поредица от безпланти прегледи в летните месеци юни и юли, фокусирано към хора с образувания по кожата с някои от гореспоменатите симптоми. Посветила съм и прегледи на близките на пациенти с меланом, тъй като при заболяването има риск от унаследяване и по световни препоръки кръвните роднини подлежат на скрининг. 

Прегледите ще се проведат, както следва:

За близки родственици на пациенти с меланом – техни деца, братя и сестри: на 19.06 и 26.06.2023 г. от 9:00 до 13:00 часа в амбулатория „Д-р Гаврилови Онкоконсулт“, до изчерпване на свободните места. Необходимо е предварително записване на телефон +359 884 154 224;

За хора с дългогодишни пигментни бенки, които са променили формата, цвета или размера си: на 7.06 и 7.07.2023 г. от 8.30 до 12:00 ч. в Клиника Хигия NV до изчерпване на свободните места. За записване: +359 886 500 421;

Що се отнася до превенцията – това е знание и грижа за кожата, посредством слънцезащита, която трябва да прилагаме целогодишно. Това е куртура на поведение и здравна грижа, която се възпитава от най-ранна възраст и затова от Българската асоциация по дермато-онкология всяка година, вече по традиция, организираме детски фестивал “FUN in the SUN“, по случай празника на детето. В него с много образователни игри, смях и забавление, учим децата ни за вредите от прекомерното излагане на слънце, нуждата и ползите от слънцезащитата и как правилно да се предпазва детската кожа.