Домашно насилие
Вече работи първата у нас „Правна клиника“, която ще осигурява безплатна юридическа помощ на пострадали от домашно насилие от цялата страна

Новата социална услуга на Столична община е реализирана по идея на председателя на местния парламент Георги
Георгиев и ще се осъществява съвместно с Фондация „Анимус“, която спечели общинския конкурс за предоставяне на помощта.

Правната клиника предоставя безплатно юридическо консултиране, процесуално представителство по Закона за защита от домашно насилие, психологическо консултиране, информиране по социални въпроси.

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на 00359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столична община.

Председателят на СОС Георги Георгиев коментира, че за съжаление в последните години домашното насилие придобива размерите на пандемия. Идеята на новата социална услуга е най-добрите адвокати и специалисти в тази материя да помогнат на нуждаещите се, защото е важно те да знаят, че не са сами.

„Това е съвременната социална политика и това е отговорнотоотношение към българските момичета и жени. Днес повечето мъжки постъпки са дело на жени. Домашното насилие е огромен проблем в нашето общество, жертвите продължават да се увеличават като при пандемия. А това е недопустимо, нечовешко и нецивилизовано. Опазването на живота и здравето на българските жени трябва да бъде национален приоритет. София като столица задава посоката и от древни времена до днес дава защита зад крепостните стени или както вече в модерните времена – чрез социални програми.“, каза още Георгиев.

Вече е факт и новият кризисен център на територията на София, в който едновременно 10 жени с техните деца могат да бъдат настанени. Напълно безплатно и при поемане на разноски от първа необходимост, те могат да останат във второто общинско защитено жилище до 6 месеца.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *