Вкусното изкушение, ягода, има отлични вкусови качества и има „запазено място“ в списъка с любими храни. Плодът е богат на антиоксиданти, витамини С и В, желязо, магнезий и калий и това го прави и много полезен за човешкия организъм.

С увеличаване на възрастта, при много хора започват да се появяват проблеми със зрението. Флаваноидите, фенолните фитовещества и витамин С, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат за по-добро зрение и да спрат дегенерацията на зрителните нерви и да коригират дефекти.

плод ягода

Много изследвания показват, че при редовен прием на ягоди, могат да помогнат за намаляване растежа на туморните клетки. Много полезни са и като помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода.

Богатото съдържание на полифеноли в ягодите, спомага за нормалното функциониране на мозъка и предотвратява когнитивните нарушения. Също така се полезни и забавят процеса на стареене на тъканите, в това число и на мозъчните.

Проблемите с кръвното налягане, могат да се нормализират ако редовно консумираме ягоди, заради съдържанието на натрий в тях.

При хора със сърдечно-съдови проблеми, консумацията на ягоди също е препоръчителна, заради богатото съдържание на фибри, фолиева киселина и наличието на малко мазнини.

ягоди и сърце