Целината е зеленчук от семейството на моркова и магданоза, който е познат и разпространен навсякъде по света. Хрупкавият зеленчук се използва в супи, яхнии, туршии, но може да се използва и в салата или да е зареждаща следобедна закуска. Най-често се консумира под формата на сок, защото течността предоставя по най-бърз начин полезните нутриенти на зеленчука. В един стрък целина се съдържат 9 калории, но и голямо количество витамини – А, К, С и В и минерали – калций, магнезий, манган и калий. 

сок от целина

Ползи за организма

Подпомага сърдечната дейност

Витамин К, който се съдържа в целината, подпомага кръвосъсирването, а витамин В9 спомага за образуването на червени кръвни клетки.

Подобрява храносмилането

Фибрите в целината подобряват храносмилателната система и могат да помогнат при отслабване, защото дават усещане за ситост.

целина при отслабване

Предотвратява появата на хронични заболявания

Богатото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, както и флавоноиди, предпазват организма от оксидативен стрес, който причинява клетъчно увреждане. 

Регулира кръвната захар

Поради ниската си калорийна стойност, целината може да се консумира, без да се притесняваме за нивото на кръвната захар. 

Подобрява функцията на бъбреците

Консумацията на целина, ускорява работата на бъбреците, което спомага преработените вещества да се изведат от организма и спомага за нормалното функциониране на пикочните пътища.