Малките сусамови семки имат големи ползи за здравето ни. В миналото те са били ценни, колкото златото. Различен по цвят, сусамът намира приложение в кухнята навсякъде по света – за салати, суши, кексове, супи, хляб, панировка за риба. Сусамът е богат на калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамин В6, фибри, фолиева киселина и протеин.

хляб със сусам

Във 100 грама сусамови семки, има 20 грама протеин с много високо качество.

Сусамовото масло, заради богатото си съдържание на магнезий, предпазва от диабет и увеличава плазмената глюкоза при свръхчувствителни диабетици.

Богато съдържание на фибри помага за по-доброто храносмилане и работата на стомашно-чревния тракт.

Маслото от сусам прави сърцето по-здраво, защото предотвратява образуването на атеросклеротични лезии.

сусамово масло

Сусамът има богато съдържание на мед, което укрепва костите и ставите и предпазва от артрит.

При физическа отпадналост и анемия, сусамовите семена помагат, заради съдържанието на желязо в тях.

За по-добра кожа, сусамовото масло е полезно, предпазвайки я от появата на фини бръчки и петна, както и заздравява скалпа и косъма.