Днес да започнем деня с нещо екзотично! Да похапнем вкусен хумус върху препечена филийка за закуска, или като разядка за обяд. Не случайно ви даваме тази идея днес, на 13 май. На Международният ден на хумуса да се пренесем в Близкия Изток и да се усетим екзотиката на Ориента със Султанската вариация на хумуса с над 40 подправки.
Думата “хумус” на арабски и иврит, се използва за описание както на ястието, така и на самия нахут. За много хора по света, това е любимо ястие, а рецептите са различни, но основните съставки са нахут и сусамов тахан.

 

Здравословни ползи:

  • нахутът съдържа антиоксиданти, витамин С, витамин Е и бетакаротен, кверцетин, мирицетин и киселините кафеена, ферулова, хлорогенна.
  • ако искате да отслабнете, нахутът е чудесен избор, заради съдържанието на фибри.
  • важно е да знаете, че мазнините в нахута, са по-малко от тези при орехите и фъстъците.

 

Може би си спомняте невероятната Саманта Джоунс, героиня от “Сексът и градът 2”, която пристигайки в “новия Близък Изток”, Абу Даби, остана без своите кремове, които и помагат да премине лесно през менопаузата. Там тя откри качествата на нахута и направеният от него хумус. Това, оказва се, е чудесно природно средство за справяне с този проблем, защото облекчава горещите вълни и понижава риска от рак на гърдата, и предпазва от остеопороза. Съдържанието на желязо в нахута пък е безценно за бременните жени и кърмачките, които имат повишена потребност от желязо.

 

Нека днес си приготвим класически хумус и сами да се убедим в качествата му!
Насладете са на нашата рецепта!

Хумус Ползи Здраве Code Health TV

Необходими продукти:

нахут – 1 консерва
сусамов тахан – 2 с. л.
лимонов сок – 3 с. л.
чесън – 1 скилидка
червен пипер – 1 ч. л.
сол
кимион
черен пипер
зехтин
магданоз

Начин на приготвяне:

Сложете изцедения нахут, тахана, лимоновия сок, чесъна и подправките в блендера или купата на миксера и пасирайте.
Ако сместа е много суха, прибавете малко от сока от консервата или малко кисело мляко.
Хумусът се разстила на тънък слой в чиния за сервиране, поръсва се със зехтин и ситно нарязан магданоз и се украсява с резенчета лимон и домат.