Всички знаем за свойствата на лимона. Този плод идва от Азия, но днес е разпространен в цял свят. Може да се консумира суров, под формата на сок, лимонада или като добавка към чая. В кулинарията, сокът от лимон, се използва, за да добави свеж вкус и киселинност, а корите като подправка. Високото му съдържание на полезни вещества, витамини и минерали, се отразяват благоприятно но организма и подобряват функцията му.

За здраво сърце

Богатото съдържание на витамин С, намалява рискът от сърдечни заболявания и инсулт. В един лимон се съдържат 31 милиграма витамин С, половината от необходимото количество за деня. Фибрите в него, намалят нивата на холестерол в кръвта.

чай лимон

Намаляват риска от рак

Многото полезни вещества, съдържащи се в лимона, имат антиракови свойства.

За добро храносмилане

В лимона има само 10% въглехидрати, от които повечето фибри. Те подобряват здравето на червата и спомагат храносмилането.

кора от лимон

Бъбреци

Често срещан проблем са камъните в бъбреците, които могат да доведат до блокиране на отделителната система. Лимонената киселина, служи за повишаване на нивото на pH в урината, както и увеличаване на обема и, което пък от своя страна, предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

За хора с анемия

Лимонът съдържа сам по себе си, малко количество желязо, но голямото наличие на витамин С и лимонена киселина, подсилват функцията на организма да усвояват желязото от други храни и така да ни предпази от анемия.