Малък, сладък плод, който носи много ползи и е една от модерните напоследък, суперхрани заради малкото калории и невероятните качества за организма.
Произходът и е в Северна Америка в гористите и планински райони на Съединените щати и Канада. Расте на по-хладни места и има около 450 вида, а в България са познати 4 – червена, черва, синя и кавказка.
Високо съдържание на хранителни вещества и малко калории
В една чаена чаша боровинки има около 4 грама фибри, около 24 % витамин С, 36 % витамин К, 25 % манган от необходимата дневна доза на човек.
Антиоксидантна храна
Антиоксидантите защитават тялото от свободни радикали, които могат да увредят клетката, а боровинката е онзи плод, който съдържа най-високи нива. Това помага на тялото ни да се предпази от стареене и предотвратява образуването на ракови клетки.

Понижават кръвното налягане
При хора с високо кръвно налягане и наднормено тегло, 50 грама боровинки на ден, могат да понижат с 4-6 % тези показатели.
Подобряване на паметта и мозъчните функции
Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка ви, като се отразява негативно върху мозъчната функция. Антиоксидантите в боровинките могат да подобрят дейността на мозъка, които са от съществено значение за интелигентността.

Инфекция на пикочните пътища
Много жени страдат от инфекция на пикочните пътища, което води до болка и дискомфорт. Тъй като боровинките са тясно свързани с червените боровинки, те имат много от същите активни вещества като сок от червена боровинка. Тези вещества се наричат анти-лепила и помагат да се предотврати свързването на бактерии като ешерихия коли към стената на пикочния мехур.
Помагат на мускулите при физическо натоварване
Физическата активност и упражнения, могат да доведат до болезненост и умора. Добавките от боровинки могат да намалят уврежданията, които настъпват на молекулно ниво, като минимизират болезнеността и намаляват мускулните показатели.