Малък, сладък плод, който носи много ползи и е една от модерните напоследък, суперхрани заради малкото калории и невероятните качества за организма. 

Произходът и е в Северна Америка в гористите и планински райони на Съединените щати и Канада. Расте на по-хладни места и има около 450 вида, а в България са познати 4 – червена, черва, синя и кавказка. 

Високо съдържание на хранителни вещества и малко калории

В една чаена чаша боровинки има около 4 грама фибри, около 24 % витамин С, 36 % витамин К, 25 % манган от необходимата дневна доза на човек.

Антиоксидантна храна

Антиоксидантите защитават тялото от свободни радикали, които могат да увредят клетката, а боровинката е онзи плод, който съдържа най-високи нива. Това помага на тялото ни да се предпази от стареене и предотвратява образуването на ракови клетки.

боровинка антиоксиданти

Понижават кръвното налягане

При хора с високо кръвно налягане и наднормено тегло, 50 грама боровинки на ден, могат да понижат с 4-6 % тези показатели.

Подобряване на паметта и мозъчните функции

Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка ви, като се отразява негативно върху мозъчната функция. Антиоксидантите в боровинките могат да подобрят дейността на мозъка, които са от съществено значение за интелигентността.

боровинка памет

Инфекция на пикочните пътища

Много жени страдат от инфекция на пикочните пътища, което води до болка и дискомфорт. Тъй като боровинките са тясно свързани с червените боровинки, те имат много от същите активни вещества като сок от червена боровинка. Тези вещества се наричат анти-лепила и помагат да се предотврати свързването на бактерии като ешерихия коли към стената на пикочния мехур.

Помагат на мускулите при физическо натоварване

Физическата активност и упражнения, могат да доведат до болезненост и умора. Добавките от боровинки могат да намалят уврежданията, които настъпват на молекулно ниво, като минимизират болезнеността и намаляват мускулните показатели.