Плодовете са богат източник на витамини А, С, В5, Е, К, калий, фибри и други и спомагат за растежа и поддържането на косата красива и здрава.

 

Фурми – Укрепват косата
Фурмите са богати на желязо, което е важно за доброто кръвообращение, тъй като по този начин всяка част на нашето тяло получава кислород и важни хранителни елементи, включително скалпът. Фурмите съдържат и мед, манган, калий, витамин В6, осигуряват ни енергия, намаляват риска от анемия и се грижат за доброто храносмилане.

Ягоди – Намаляват риска от косопад
Вкусните ягоди са отличен източник на витамин С, който спомага за по-доброто усвояване на желязо, като същевременно насърчава растежа на косата. Но ягодите са богати и на витамин В5, който намалява риска от загуба на коса. Според западни проучвания, този витамин, заедно с други хранителни вещества, спомага за възстановяване на косата.

Киви – Предотвратява ранното посивяване на косите
Кивито е една от най-полезните храни за косата. Редовната му консумация ни осигурява витамини С, К, Е, фолиева киселина и калий. Според някои изследвания, плодът е чудесен в борбата с косопада и може да предотврати преждевременно посивяване.

Авокадо – За подхранена коса
Ако все още не сте добавили към менюто си авокадо, може би не знаете, че то е богато на витамин С, биотин, желязо, полезни мазнини, които подхранват и укрепват косата, правят я блестяща.

Ябълки – За повече обем на косата
Ябълките са едни от най-полезните плодове за здравето на косата. Те спомагат за стимулиране синтеза на кератин, който прави косата здрава, гладка и да изглежда с повече обем. Освен това, ябълките са богати на калий, магнезий, витамин К1, витамин С, които допълнително допринасят за общото здравословно състояние на организма.

Банани – Укрепват косата
Според някои западни проучвания, редовната консумация на банани може да помогне в процеса на стимулиране растежа на косата, както и да намали риска от загуба на коса. Бананите подобряват здравето на кожата на скалпа, а витамини от групата В, които бананите съдържат, подхранват космените фоликули.

Портокали – Намаляват риска от косопад
Тези вкусни плодове са богати на витамин С, антиоксиданти, като се смята, че имат и антибактериални свойства. Дефицитът на витамин С може да допринесе за загуба или увреждане на косата. Витаминът е от решаващо значение за синтеза на колаген, който укрепва косата.

Източник: /www.az-jenata.bg