хирургия

Интервю с Прим. проф. Александър Рокитански, ръководител на отделението по хирургия и сътрудничещ лекар в болница Wiener Privatklinik във Виена. През 1994 г. разработва устройство за изкуствено сърце.

Прим. проф. Александър Рокитански

С какви педиатрични хирургични състояния малките пациенти най-често търсят Вашата експертиза?

Най-често срещаните медицински състояния при малките ни пациенти са проблемът с ингвиналната херния и криптохизмата, която трябва да се оперира малко след навършване на една година. При операцията тестисът трябва да бъде изваден от ингвиналната област и поставен в скротума, поради повишената топлина в областта, която може да провокира имунни реакции, които да намалят плодовитостта. Туморите, които засягат кръвоносните съдове, също са често срещани при децата.

Друго често срещано заболяване е везикоуретералният рефлукс. Обикновено урината се произвежда от бъбреците и стига до мехурчето посредством уретрата. В мехурчето има клапа, която предотвратява връщането на урината обратно към бъбреците, когато детето уринира. Но при около 1% или 2% от децата тази клапа не функционира както трябва и урината се връща обратно към уретрите и бъбреците. 

Колко дълга е била най-трудната операция, която сте правили досега? Разкажете ни за този случай, как се справихте с него?

Най-трудната операция беше тази на бебе, диагностицирано по време на бременността на майката. През пренаталния период лекарите установиха, че бебето изпитва затруднения при преглъщане. Това доведе до развитие на състоянието хидрамнион, което представлява излишък на течност около бебето в матката.

Бебето беше диагностицирано с атрезия на хранопровода. Това означава, че хранопроводът не е свързан правилно между проксималната (близо до гърлото) и дисталната (далеч от гърлото) му част. Затова взехме решение да коригираме хранопровода чрез операция. Мисля, че това беше едно от най-младите бебета в света, подложено на такава операция. 

Как се подготвяте за една операция? Имате ли специфичен ритуал?

Необходимо е хирургът да е отпочинал, за да бъде във форма за самата операция. Следващата важна стъпка, например, е приемът на калории – сушените плодове са подходящи за консумация. Непрепоръчителен е приемът на калории от енергийни напитки, тъй като захарта много бързо се разпространява в кръвта. Важна е и психическата подготовка. Необходимо е да се организира обсъждане с екипа, за да знаят какво се случва, какви са опасенията на хирурга. 

Ако можехте да промените едно нещо в медицината, какво би било то?

Мисля, че здравните специалисти трябва да бъдат задължени да преподават в допълнение към продължаващото си обучение. Това би им предоставило възможността да задълбочат и доразвият своите познания в областта, в която специализират. За нас лекарите е изключително важно да бъдем запознати с последните тенденции и развития в медицината. 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *