Първи стъпки за съвместна работа за разширяване на HPV ваксинопрафилактиката в България направиха от Министерство на здравеопазването и Коалиция HPV. Решението бе взето на среща между представители на здравното ведомство и организацията. На нея присъстваха зам.-министърът Михаил Околийски, който отговаря за общественото здраве, профилактика на заболяванията и промоция на здравето, Илия Тасев, началник дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“, д-р Кремена Пармакова и д-р Радосвета Филиповаи, експерти от МЗ и проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Ивайло Търнев, д-р Антоанета Томова, д-р Христиана Бацелова, д-р Момчил Баев и д-р Радосвета Стаменкова отстрана на Коалиция HPV.

Доц. Околийски констатира със съжаление, че ваксиналното покритие на момичетата от 10 до 12 години е спаднало през годините от 10% до 1% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Проф. Д-р Радка Аргирова подчерта големия прогрес във ваксината срещу HPV и че тя на практика служи за превенция не само на рака на маточната шийка, но и на още осем заболявания, сред които рак на гърло, ларинкс и бял дроб. Проф. д-р Аргирова обясни нуждата да се обучат за това личните лекари, педиатрите, АГ-специалистите и лекарите от РЗИ. „Трябва да преследваме голямата цел – профилактичният план да бъде разширяван, но и да отчитаме всяка малка цел, която постигаме“, добави видният вирусолог.

Коалиция HPV е национална, експертна и неправителствена организация, която се създаде на 9 март тази година с цел да се постигне адекватна превенция на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV).