Ракът на маточната шийка е четвъртият най-често срещан вид рак при жените в световен мащаб. Според Националния статистически институт, в България биват диагностицирани със заболяването 43 жени всеки ден.

Човешкият папиломавирус (HPV) е основният причинител за рака на шийката на матката. Макар HPV да има над 200 разновидности, тип 16 и 18 са най-опасни, тъй като те са отговорни за близо 70% от случаите за развитие на рак на маточната шийка. Човешкият папиломавирус се предава по полов път и почти никога не се проявява с ясна симптоматика при заразения.

Именно заради това, превенцията и скринингът са от изключително значение, защото ранното диагностициране на заболяването предоставя възможност за пълно излекуване и възстановяване на пациента.

Национална пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България, инициира информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка под мотото „Намали риска. Предпази се. Живей!“.

В кампанията ще се включат лекари и експерти, които ще дадат отговори на въпроси, свързани с рака на маточната шийка. Те ще акцентират на методите за превенция, и профилактика, както и на ранната диагностика, която се осъществява чрез скриниращи тестове.

В световен мащаб това е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 – 45 години. Все повече жени в България биват диагностицирани, а статистиката показва, че често ракът се открива в напреднал стадий – почти 40 жени умират всеки месец от рак на маточната шийка. Превенцията и скринингът са от изключително значение, защото ранното диагностициране на заболяването предоставя възможност за пълно излекуване на пациентите.

Кампанията „Намали риска. Предпази се. Живей!“ започна с информационно онлайн събитие, което постави началото на уебинари с практическа насоченост. Като част от кампанията, стартира гореща национална линия, чрез която пациенти и техните близки могат да получат информация на въпроси, свързани с рака на маточната шийка.

ЗАЕДНО В ПРЕВЕНЦИЯТА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
ЗАЩО СКРИНИНГЪТ Е ВАЖЕН?
Всяка жена е възможно да развие рак на маточната шийка, като рискът се повишава с възрастта. Важно е болестта да се установи в ранен стадий, когато е напълно лечима. Много от раковите образувания на женската полова система са преканцерози или тумори от първа степен, които могат да бъдат отстранени хирургично, без да се налага последваща химиотерапия.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
Различни щамове на човешкия папиломен вирус (HPV) или инфекция, предавана по полов път, са най–честия причинител на рака на маточната шийка. Този вирус е много често срещан и повечето инфектирани лица не се разболяват от рак. Това означава, че освен папиломавирусната инфекция, има и редица други фактори, които допринасят за развитието на заболяването.

КАК МОГА ДА СЕ ПРЕДПАЗЯ?
Можете да намалите рискoвете от развитие на рак на маточната шийка, като си правите редовни надеждни профилактични прегледи и скринингови тестове.

ПРЕВЕНЦИЯ
– Правете редовно PAP тест – чрез него могат да бъдат диагностицирани предраковите и раковите състояния на маточната шийка. Препоръчва се такива рутинни изследвания да се провеждат всяка година след 21–годишна възраст;

– Правете секс със презерватив – презервативите предпазват от всички видове полово предавани инфекции;

– Ограничете бройката на сексуалните си партньори;

– Преустановете тютюнопушенето.

– Попитайте Вашия гинеколог за възможността да си направите ваксина срещу папилома вирус. Ваксината включва повечето от високорисковите щамове на папилома вируса. Най–добре е, ако ваксината се направи в пубертета преди започване на половия живот, но може да се направи и до 26–та година.

СИМПТОМИ
Въпреки, че ранният стадий на рак на маточната шийка обикновено не води до признаци или симптоми, препоръчително е да обръщате внимание на различните сигнали, които тялото Ви изпраща, и да търсите лекарска помощ при всеки появил се проблем.

Признаците и симптомите на по–напредналия рак на маточната шийка включват:

– Вагинално кървене след полов акт, между менструациите или след менопаузата

– Нетипични вагинални секрети

– Тазова болка или болка по време на полов акт

РИСКОВИ ФАКТОРИ
– Много сексуални партньори. Колкото по-голям е броят на сексуалните партньори, толкова по-голям е шансът ви да придобиете HPV.

– Ранна сексуална активност. Сексът в ранна възраст увеличава риска от HPV.

– Други инфекции, предавани по полов път (ППИ). Наличието на други ППИ като хламидия, гонорея, сифилис и ХИВ / СПИН увеличава риска от HPV.

– Отслабена имунна система. По-вероятно е развитието на рак на маточната шийка, ако имунната система е отслабена от друго здравословно състояние и е наличен HPV щам.

– Пушене. Пушенето е свързано с плоскоклетъчен рак на маточната шийка.

– Прием на орална контрацепция

ДИАГНОСТИКА
Скрининговите тестове могат да помогнат за откриване на рак на маточната шийка и предракови клетки, които могат да се развият в рак на маточната шийка. Повечето насоки предлагат да се започне скрининг за рак на маточната шийка и предракови промени на 21–годишна възраст.

За извършване на PAP тест, Вашият лекар взима натривка от шийката на матката, която проба след това се изследва в лаборатория за аномалии.

PAP тест може да открие анормални клетки в шийката на матката, включително ракови клетки и клетки, които показват промени, които увеличават риска от рак на маточната шийка.

PAP тестът може да открие анормални клетки в шийката на матката, включително ракови клетки и клетки с изменения, които увеличават риска от развитие на заболяването.

Повече за кампанията и тестовете може да откриете ТУК.

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *