В американските щати Флорида и Тексас бяха потвърдени пет случая на малария. За първи път от 20 години насам в САЩ бе регистрирано разпространение на местно ниво на потенциално смъртоносното заболяване, пренасяно от комари, съобщи Ройетрс, като се позова на изявление на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Четири случая са били регистрирани в щата Флорида и един в щата Тексас през последните два месеца, съобщи правителствената агенция.

Според разпространени данни  95% от маларийните инфекции са придобити в Африка.

Маларията се причинява от пет вида паразити, пренасяни от определени женски комари. Симптомите включват висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки и умора. Може да се появи и гадене, диария и повръщане. Маларията може да причини животозастрашаващи увреждания, включително бъбречна недостатъчност, гърчове и кома.

паразити

Профилактика на маларията: 
        – спрямо източника на зараза – ранна диагностика и лечение на болните и заразоносителите и диспансерно наблюдение
        – спрямо преносителите: борба с ларвите, хидромелеоративни мероприятия за пресушаване и отводняване на блатата и застойните водоеми, унищожаване на комарите и други

пръскане на комари


        – индивидуална профилактика – предпазване от ухапвания от комари, провеждане на химиопрофилактика с лекарствени препарати и репеленти.