Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно. Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб.

Инициативата е под надслов „Аз така си кашлям“, тъй като един от водещите симптоми на заболяването е продължителната кашлица. Други симптоми, които също не са за подценяване, са задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), отделяне на кръв в слюнката. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата.  Освен това, в ранните стадии заболяването протича почти винаги безсимптомно. Именно затова редовните прегледи и скринингът са от водещо значение за ранното диагностициране, което от своя страна е ключово за по-дългата преживяемост на пациентите. Данните показват, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата.

Най-честата причина за рак на белите дробове е активното тютюнопушене. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионалната експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост. 

„За втора поредна година се ангажирам лично в кампанията за превенция и ранно разпознаване на симптомите (на рака на белите дробове).Затова, имам да ви кажа нещо важно. Ако имате кашлица, продължаваща над три седмици, тежест в гърдите, задъхване при леко усилие, ако сте дългогодишен пушач, не казвайте просто за пореден път „Аз така си кашлям“, а се консултирайте с лекар. Погрижете се за здравето си!, казва Башар Рахал, посланик на инициативата.