пресконференция

Около 73% от пациентите с остеоартрит са на възраст над 55 години, а 60% от тях са жени

В Националния пресклуб на БТА в София, официално беше представена Ортопедична фондация за изследвания и обучение – ОРФИО. Новосформираната фондация има амбицията да бъде водеща ортопедична организация с активен ангажимент към висококачествено лечение и постоянното подобрение на резултатите за пациентите със заболявания на опорно-двигателната система. Целта на Фондацията е пациентите да получават високо качество на грижа, което да им позволи да водят пълноценен живот.

„Базирайки се на мултидисциплинарния подход ние ще дадем възможност на здравните специалисти, пациентите и техните близки да придобият знания и източници за превенция, диагностика и лечение на заболявания, свързани с костно-ставната патология“, заяви проф. д-р Пламен Кинов, председател на ОРФИО и началник на Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

Дегенеративните заболявания на опорно-двигателната система засягат над половин милиард души в световен мащаб (по данни от СЗО за 2019 г.). С честота над 365 млн., коляното е най-често засегнатата става. „Oстеоартрозата е една от болестите с най-голямо влияние върху функцията и независимостта на болните и е между 10-те най-чести причини за инвалидизация. Около 73% от пациентите с остеоартрит са на възраст над 55 години, а 60% от тях са жени“, допълни проф. Кинов. 

Лечението на симптоматична остеоартроза на тазобедрената или колянната става включва цялостна оценка и избор на терапии от широк спектър от възможности, вариращи от интервенции в начина на живот и образование до перорални лекарства и хирургия за смяна на стави.

Партньор на ортопедична фондация „ОРФИО“ в стремежа ѝ да предостави най-съвременните решения за диагностика, лечение и рехабилитация на пациентите е неправителствената организация „Ценности за бъдещето“ (Future Values).

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One reply on “Остеоартрозата е сред десетте причини за инвалидизация”

  • Lorenzo Moss
    19/10/2023 at 21:16

    It’s as if you’ve tapped into my thoughts! You seem to possess a deep understanding of this topic, almost as if you’ve penned a comprehensive book on it. While including some visuals could enhance the impact, your blog is truly remarkable. It’s an exceptional read, and I’ll definitely return for more. By the way I am a Senior Researcher @ (Clickmen™)